”Nella” heter egentligen något annat. Hon föddes 2020 i Sverige av pakistanska föräldrar, men blev redan som ettåring familjehemsplacerad i Simrishamn. Detta sedan både socialtjänsten och kammarrätten slagit fast att föräldrarna inte klarade av att ta hand om dottern.
– ”Nella” är en liten flicka med särskilda behov. Vilka chanser har hon att klara sig i Pakistan – tillsammans med föräldrar som saknar förmåga att förstå hennes behov?, undrar Therése Åkerberg.
”Fruktansvärt att splittra familjer”
”De saknar förmåga att tillgodose {flickans namn} behov gällande känslomässig tillgänglighet, stimulans och säkerhet. Möjligheterna till mindre ingripande åtgärder är uttömda” hette det bland annat i beslutet om ett tvångsomhändertagande.
Formellt är dock de biologiska föräldrarna fortfarande vårdnadshavare – och när familjen nu hotas av utvisning till Pakistan vill de ta ”Nella” med sig.
– Jag hör ofta att det är fruktansvärt att splittra familjer – och jag håller med. Men i det här fallet handlar det om att splittra mig och ”Nella”. Hon har bott hos mig i två år och jag är som hennes mamma nu, hos mig har hon sin starkaste anknytning, menar Therése.
Mot den bakgrunden har hon länge argumenterat för att få ta över vårdnaden om ”Nella”, och eftersom familjehemsplaceringen pågått i två år har hon nu laglig rätt att få frågan avgjord.
Snabbt utslag – eller utvisning
Inom kort inleds en prövning av så kallad vårdnadsöverflyttning i länsrätten och Theréses sista halmstrå är att få ett snabbt utslag – innan utvisningen till Pakistan hinner verkställas.
– En vårdnadsöverflyttning tar vanligtvis väldigt lång tid. Jag hoppas att man för ”Nellas” bästa kan påskynda processen, säger Therése.
Migrationsverket ger inga kommentarer utan en fullmakt från de nuvarande vårdnadshavarna. Advokaten som företrädde dem i kammarrätten svarar inte på några frågor. Vi har inte lyckats få kontakt med de biologiska föräldrarna.