Susanne Schötzer är själv en äkta kattfantast och har sex katter hemma. Nu har hon prisats för sin forskning om kattläten. Foto: SVT

Jury för alternativt nobelpris gick i spinn över kattforskning

Uppdaterad
Publicerad

När årets Ig Nobelpris, som belönar forskning som först får dig att skratta, sedan att tänka, delades ut gick biologipriset till lundaforskaren Susanne Schötz för hennes studier av katters olika läten.

Ig Nobel är en blinkning både till Nobelpriset och det engelska ordet ignobel, som översatt ungefär betyder, ”inte så ädel”.

Ju knasigare, desto bättre och i år ansågs alltså lingvisten Susanne Schötz forskning av katters olika ljud kvalificera sig för priset i biologi.

Hon och hennes forskarkollegor har gjort flera studier av de olika läten tamkatter använder, i synnerhet när de kommunicerar med människor och Ig Nobels motivering löd:

”For analyzing variations in purring, chirping, chattering, trilling, tweedling, murmuring, meowing, moaning, squeaking, hissing, yowling, howling, growling, and other modes of cat–human communication.”

Susanne Schötzer. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Prisceremonin, som ägde rum på torsdagkvällen, var som vanligt omgärdad av lustigheter. Till exempel består priset av tio tusen miljarder zimbabwiska dollar. En summa värd bara några kronor.

Här ser du vår tidigare publicering om Susanne Schötz forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.