Hittills i år har det varit 105 kentska tärnor på Falsterbonäset. Metoden att locka dem med vettar har varit framgångsrik. Foto: Krister Olsson

Kentsk tärna häckar åter på Falsterbonäset

Uppdaterad
Publicerad

Den rödlistade fågeln kentsk tärna har efter mer än ett halvsekel återvänt till Falsterbonäset. Med hjälp av vettar, häckar nu de kentska tärnorna där igen. 

Vettar är naturtrogna fågelattrapper i trä eller plast. 

– De förekommer i vanliga fall vid jakt, men här har vettar använts vid fågelskydd, säger Mikael Kristersson i Skånes Ornitologiska Förening. 

Från grevskapet Kent

Senast kentska tärnor häckade på Falsterbonäset var på 1940-talet. Fåglarna har fått sitt namn för att de är vanliga i det engelska grevskapet Kent.

Det var också i Storbritannien, som man testade att använda vettar när en koloni tärnor skulle flyttas från en flygplats till ett nytt häckningsställe. 

– Vi hittade en firma i USA som tillverkade vettarna för 70 dollar stycket. Länsstyrelsen köpte in ett tiotal, berättar Mikael Kristersson. 

Redan efter fem dagar

På våren 2018 sattes vettarna ut, och redan efter fem dagar syntes den första kentska tärnan bredvid dem. 

– Tärnorna flyger över Näset på sin väg norrut. De dras till skrattmåskolonier, som vi har här, vilket har underlättat att de fått syn på vettarna, säger Mikael Kristersson.  

De skånska ornitologernas experiment, i samarbete med länsstyrelsen, visade sig vara mycket framgångsrikt.  

Första året häckade tolv par kentska tärnor på Landgrens holme.  

105 tärnor hittills i år

– I år har vi det varit 105 fåglar, säger Mikael Kristersson i Skånes Ornitologiska Förening. 

Han tror att tärnorna kommer att fortsätta häcka där kommande år. 

– Det är en skyddad plats med elstängsel mot rävarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.