Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cynthia Wamwayi bor i Västra hamnen i Malmö. Hon har lämnat in några utav de 3 000 luktklagomål som kommunen tagit emot. – Jag är rädd för vår hälsas skull, säger hon. Foto: Raphaelle Sisask/SVT

Klagande om Malmöstanken: ”Så länge problemet blir löst är jag nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Hur illa får det lukta innan kommunen ingriper? Det undrar Cynthia Wamwayi som är en av de som klagar på stanken i Malmö. Stadens miljöinspektörer dementerar att lukten är hälsofarlig, men gör vad de kan för att lukten ska minska i bostadsområden närmast hamnen.

– Vi kan kräva reningstekniker, säger Håkan Karlström.

Företag har brukat bitumen i Malmös hamnområde längre än Västra hamnen funnits. Men de senaste tre åren har Malmöborna klagat mer än 3 000 gånger på en kemisk doft som kommer därifrån. En av dem är Cynthia Wamwayi.

– Det har blivit värre de senaste månaderna. Förut kände jag doften då och då. Nu känner jag den en till två gånger i veckan, säger hon.

Sedan hon började känna lukten, som enligt henne påminner om asfalt eller tjära, har hon slutat promenera längs med Scaniabadet med sin dotter.

– Jag är rädd för vår hälsas skull, säger Cynthia Wamwayi.

”Inte farligt, men vi gör vårt bästa”

Enligt Håkan Karlström finns det inget som pekar mot att lukten är hälsofarlig.

Varför anstränger ni er då för att få bort stanken?

– Allt är ju relativt så att säga. Ju mer man släpper ut och ju längre tid man gör det, desto mindre vet vi. Det finns inget dokumenterat som säger att det här är farligt, men det är ju absolut inte trevligt att andas in något som upplevs som kemiskt, säger Håkan Karlström.

Kräver att företagen rannsakar sig själva

Kommunen har krävt att PEAB och BMI, som de menar är källan bakom lukten, ska vidta åtgärder. Bland annat har PEAB blandat i ett ämne i deras bitumen för att hämma dofter. BMI har överklagat kommunens krav och skriver att de kommer att vidta åtgärder, men att Malmö stad inte har tillräckliga bevis för att det bara är dem som ligger bakom stanken.

– Vi svarade på deras överklagan med att säga att det inte finns något annat i hamnen som luktar på det sätt som de klagande beskriver, säger Håkan Karlström.

– Jag bryr mig inte om vad det är som orsakar problemet. Så länge de löser det blir jag nöjd. Men om det är rysk bitumen som är problemet så får de byta, säger Cynthia Wamwayi.

Varken PEAB eller BMI har velat ställa upp på intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.