I Klassen får vi följa barn som ställs inför olika dilemman under sin skoldag.
Första säsongen blev en succé med 40 miljoner starter på SVT Play och i snitt har varje barn i åldersgruppen 6-14 år sett 3,5 timme av serien.
– Jag tror att det handlar om igenkänning väldigt mycket. Att det är problematik och frågor som rör sig i ens vardag. Det är den stora förklaringen, säger Jan Persson, en av regissörerna.
– Jag tror att det beror mycket på de medverkande, att vi har så grymma medverkande, säger Amelie Nörgaard som också är regissör till Klassen.
”Blev ganska många omtagningar”
De flesta av barnen i serien har aldrig ägnat sig åt skådespeleri innan, och de har dessutom fått komma på sina repliker helt själva. I manus står bara vad som ska hända, men inte dialogen. Ibland har barnen stött på svåra scener.
– Jag har då en scen där jag gillar en tjej och vi är lite på g. Men sedan så tar det slut och jag förstår inte riktigt varför. Att gå in i den ledsna rollen, det blev ganska många omtagningar, säger Vilhem Nylén Nordvall som spelar ”Linus”
– De jobbigaste scenerna har vi pratat om innan själva inspelningsdagen. Vi pratar om det finns något i deras liv som de kan relatera till. De kanske inte har varit ledsna för just det som händer i manus, men de kanske har varit ledsna över något annat som de kan använda, säger Amelie Nörgaard.
”Jag känner igen mig”
Inspiration till serien har regissörerna även hämtat från sin egen skoltid.
– Jag känner igen mig i några mobbningscener och skolstressen, alltså betygpress, säger Jan Persson.
I säsong två, som har premiär den 24 december, kan vi vänta oss mer fokus på relationer.
– Nu går det in mer på djupet med riktiga kärleksrelationer. Även mellan föräldrar, hur det är med syskon och riktiga problem som jag kan känna igen mig i, säger Gabriela Uggeldahl, som spelar ”Jossan” i serien.