Klassisk spexaffisch kritiseras: ”Nidbild av en östasiat”

Uppdaterad
Publicerad

Lundaspexarna fyller 125 år och firar med en uppsättning av spexklassikern Djingis Khan. Inför premiären har även originalaffischen från 1954 satts upp – något som väcker blandade känslor bland Lundaborna.

En väldigt stereotyp nidbild av en östasiat, summerar Carina Tigervall, universitetslektor vid Socialhögskolan i Lund, ställd inför bilden av den gamle mongolkrigaren mot en illgul bakgrund.

– Många skulle reagera väldigt mycket ifall man gjorde en liknande bild på judar eller svarta, säger Carina Tigervall.

Mer ”oskyldigt” avbilda asiater

Hon har tidigare forskat i ämnet och menar att just nidbilder av asiater ofta upplevs som ”oskyldiga” i jämförelse med andra stereotyper.

– Kanske har asiater i Sverige inte gjort samma motstånd mot att bli stereotypiserade som exempelvis afrosvenskarna, säger Tigervall.

Det finns också en föreställning om Asien som en mäktig part i samhällsekonomin, till skillnad från Afrika som vi enligt Carina Tigervall föreställer oss som underordnat.

– Att ”sparka uppåt” upplevs inte lika problematiskt som att ”sparka nedåt”, menar hon.

”Ikonisk affisch med stort värde”

Lundaspexarnas förman Isak Holmberg avböjer en intervju under fredagen. I ett mail till SVT skriver han att den ”ikoniska” affischen är starkt förknippad med spexet och har ett historiskt värde.

– Vi har i samband med denna uppsättning diskuterat affischens innehåll ur det perspektiv ni undersöker, och tagit beslutet att vi vill använda oss av den för 2021 års uppsättning då vi anser att den förmedlar precis den energi vi vill att spexet ska ge besökarna, skriver Holmberg.

”Inte min första tanke...”

En hastig enkät på AF-borgen ger ingen entydig bild. Merparten av de cirka tio studenter vi träffar vill inte ens uttala sig. Några med hänvisning till att diskussionen om stereotyper är ett minfält, andra eftersom de helt enkelt inte ser på vad vis affischen skulle kunna uppfattas som kontroversiell.

– Det var inte min första tanke, men när jag hör resonemanget bakom kan jag absolut se poängen, säger tyska gäststudenten Alida.

Janina, däremot, berättar att hon och hennes kompisar alla reagerade med obehag när de såg affischen.

– Det har känts lite stelt att se den runtom i stan, speciellt den jättestora affischen här vid AF-borgen. Vem ansvarar för det och hur tänkte de där? säger Janina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.