Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya grödor, skadedjur och vattenbrist – så påverkas lantbruket av klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Växtsäsongen har blivit längre i Skåne och det är fler dygn där temperaturen ligger över fem plusgrader. Det gör att grödor, som normalt odlas i Sydeuropa, introduceras i det skånska lantbruket.

– Detta har skett de senaste 20 åren och vi ser det som en effekt av klimatförändringar, säger Johannes Åkerblom, växtodlingschef för Lantmännen.

Klimatförändringar är ett globalt problem med lokala konsekvenser. Det slår Jordbruksverket fast och på Högestad gods på Österlen märks det att det skånska klimatet har förändrats.

– Vi har längre perioder med regn men också med torka. Det hade vi inte förr, säger Christian Negendanck, vd för ett av Sveriges största gods, Högestad och Christinehof på Österlen.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Den totala arealen är 13 000 hektar, drygt hälften är åker- och betesmark.

– Jag har arbetat med lantbruk i hela mitt liv och vi ser en förändring. Om vi får en regnperiod när vi ska skörda på hösten får det katastrofala konsekvenser för oss. Blir det torka på våren kan det också ge problem.

Nya grödor och skadedjur

När det blir varmare kan nya grödor fungera i den skånska myllan.

– Vi börjar titta på andra grödor, som proteingrödor som man har odlat i södra Europa, säger Christian Negendanck.

Hos Lantmännen pågår forskning och framtagning av nya grödor. Det krävs en anpassning efter nya klimatförhållanden och när det blir varmare kommer även nya skadedjur.

– Vi riskerar att få skadegörare som insekter som antingen gör skada själva eller sprider virus och det kan bli väldigt allvarligt, säger Johannes Åkerblom, växtodlingschef för Lantmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet