Klyftorna ökar mellan barn i Helsingborg

Publicerad

Nästan var femte barn i Helsingborg lever i ekonomisk utsatthet. En ny rapport som kommunen tagit fram visar att segrationen i staden ökar.

Det skiljer bara någon kilometer mellan Maria Park-området och Drottninghög i norra Helsingborg – ändå är det som skilda världar.

På Drottninghög besöker barnen ofta skolkuratorn med frågor om pengar.

– Det kan handla om att de vill spela fotboll, men inte har råd med skor eller medlemsavgiften. Vi berättar att det finns fonder som man kan söka pengar av. Vi kan också hjälpa till med kontakten med socialtjänsten , berättar kuratorn Marie Svensson.

Rapporten visar att färre stadsdelar idag har en hög andel barn som lever i ekonomisk utsatthet. Det kan låta som något postivt men betyder bara att problemen koncentrerats till några få områden, bland annat Planteringen, Högaborg, Söder, Drottninghög och Fredriksdal.

Helsingborg anordnar sommarläger för barn varje år – en chans att komma ut i naturen för barn som annars inte har den möjligheten. Men rapporten visar att det främst är barn från välbärgade familjer som nyttjar erbjudandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.