Till vänster godispåsar med texten ”Caribo”, innehållande cannabisgodis. Till höger Tullverkets avdelningschef för kontrollavdelningen, Henrik Sjökvist, i Tullverkets uniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ser ut som vanligt godis, men påsarna innehöll syntetisk cannabis. Hör Henrik Sjökvist vid Tullverket berätta mer om narkotikasmugglarnas metod med droger godispåsar i klippet ovan. Foto: Tullverket, Arvid Grange/SVT

Knarkgodiset ”Caribo” stoppades i posten i Malmö: ”Kan lätt förväxlas med en godispåse”

Uppdaterad
Publicerad

Påsarna som tullen stoppade på postterminalen i Malmö såg ut som godis.  Men ”Caribo”-påsarna innehöll syntetisk cannabis.

-  Det här ser väldigt lockande ut för barn. Det kan lätt förväxlas med en vanlig godispåse, säger Henrik Sjökvist, tillförordnad avdelningschef på Tullverkets kontrollavdelning.

I USA, där ätbar cannabis är lagligt i vissa delstater, har antalet barn som får vård efter att ha råkat äta cannabis ökat de senaste åren. Det skriver The New York Times i en artikel från den 4 januari i år.

Enligt giftinformationscentralen finns det inga registrerade fall i Sverige där ett barn har ätit cannabisgodis av misstag. Däremot finns det fall där minderåriga fått vård efter att ha ätit drogerna avsiktligt.

– Ju mer du stoppar i dig desto farligare är det och en överdos kan i förlängningen leda till att du hamnar i ett väldigt allvarligt sjukdomstillstånd, säger Henrik Sjökvist. 

Beslaget av knarkgodiset gjordes i Malmö i slutet av förra året och nu har utredningen för att hitta köparen och säljaren av varorna lagts ner och godiset har bränts upp.

Knark smugglas med post

Att droger skickas med posten är vanligt, enligt Henrik Sjökvist, och gör det svårt att hitta personerna bakom smugglingen.

– Om man plockar varorna på en resenär så är det lättare att knyta den aktuella personen till smuggling. 

Haribos presstjänst skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

“Vi är bekymrade över att dessa produkter paketeras för att likna etablerade märken för att locka och vilseleda individer, särskilt yngre.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.