Foto: Johan Dernelius

Här utreds danskar med efterverkningar av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I januari öppnade Danmark nio mottagningar i landets regioner för patienter som drabbats av efterverkningar av covid-19 sk långtidscovid. Och redan nu har de kö till mottagningarna.

 I julas drabbades Henrik Damgaard 59 år av covid-19 och blev inlagd på Bispebjergs sjukhus i Köpenhamn.

– Jag blev riktigt dålig med hög feber och dålig syreupptagning, berättar han.

Idag är han på återbesök på sjukhuset som är ett av de nio utrednings och kunskapscenter i Danmark som öppnat både för tidigare inlagda covidpatienter och patienter som remitterats från primärvården.

Tvärvetenskapliga team

I november uppmanade danska socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen att man skulle etablera regionala kliniker med tvärvetenskapliga team som ska utvärdera, behandla men också samla kunskap kring långtidssjuka i corona. Och idag är det redan en väntetid på fem sex veckor.

– Fördelen är att man kan samla expertisen och säkra att det görs ett brett utredningsprogram, säger Helle Frost Andreassen som är överläkare på Bispebjergs lungmedicinska avdelning och som lett arbetet med att organisera verksamheten.

Se mer i klippet ovan.

Skåne startar team i mars

Sen i somras har man vid infektionsmottagningarna i Skåne följt upp alla sjukhusvårdade patienter.

–  Men nu ska omhändertagandet förbättras för patienter med långdragna besvär efter covid-19, oavsett om de vårdats på sjukhus eller inte. säger Malin Inghammar som är överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes Universitetsjukhus och ordförande i den styrgrupp som organiserar vården av patienter med långtidscovid.

Och det påminner mycket om hur det ser ut i Danmark.

– Från och med den första mars ska infektionsmottagningarna vid Skånes universitetssjukhus starta med team-baserat flerprofessionellt omhändertagande av patienter med långtidssymtom efter covid, berättar hon.

Men det finns hjälp att få redan nu säger hon både inom primärvården och specialistskjukvården Men det saknas fortfarande mycket kunskap. Det pågår arbete med att samla kunskapen om långtidscovid och se över hela vårdkedjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.