Handgranat, hyresavtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du se mer av den sprängning som låg till grund för att MKB ville vräka en hyresgäst i Malmö. Foto: Polisen / SVT

Kommunala MKB säger upp kriminella hyresgäster – privata hyresvärdar avvaktar

Uppdaterad
Publicerad

Malmös kommunala bostadsbolag MKB ville bli av med ett tiotal hyresgäster förra året på grund av kriminella handlingar. Men de privata hyresvärdarna i Malmö är mer försiktiga när det gäller att vräka kriminella.

Termosbomb i lägenheten, hantering av en handgranat och förpackning av narkotika – det är tre av de fall där MKB velat säga upp hyresgäster förra året. Hela familjer kan tvingas lämna sina hem när en person i bostaden begår kriminella handlingar.

”För MKB är det av högsta prioritet att verka för att våra kunder ska vara trygga och säkra i sina hem, därför agerar vi när rätten till trygghet och säkerhet för våra kunder äventyras genom att grannar exempelvis ägnar sig åt brottslighet”, skriver representant från MKB i ett mejl till SVT.

Ingen från bostadsbolaget vill ställa upp på en intervju på grund av säkerhetsskäl. MKB menar också att de använder metoden som sista utväg och försöker i första hand föra en dialog med hyresgästen.

Hälften drivs rättsligt

Av det tiotal hyreskontrakt som MKB ville säga upp förra året nådde ungefär hälften hyresnämnden medan resten sades upp genom en överenskommelse. Minst tre av ärendena som nått nämnden berör lägenheter i området Rosengård.

Advokaten Lars Kruse företrädde en hyresgäst i hyresnämnden där MKB ville säga upp hyresavtalet efter att mannen dömts för att organiserat och planerat en sprängning vid Biljardpalatset i Malmö. Något som till slut landade i en förlikning i hyresnämnden.

– Om man inte är önskad i sin bostad, ja då går man väl med på att flytta självmant, säger han.

Privata hyresvärdar mer passiva

De privata hyresvärdarna i Malmö är mer försiktiga med att säga upp kriminella hyresgäster.

– Vid sådana uppsägningar finns det risk för att våra kontor och vår personal kan utsättas för hot, säger Amélija Ernemyr, områdeschef på Victoriahem i Malmö.

Inte heller Trianon, Heimstaden eller HSB har vräkt, eller försökt vräka, kriminella personer från deras bostäder i Malmö.

– Vi försöker trycka på andra faktorer om vi vill säga upp en kriminell hyresgäst, till exempel att de inte betalt hyran eller liknande, säger Amélija Ernemyr.

För tio år sedan utsattes Victoriahem, som då gick under namnet Victoria Park, för ett bombattentat efter att försökt vräka familjer med kriminell anknytning.

LAGEN OM VRÄKNING AV KRIMINELLA

Den 1 juli 2024 kom en ny lag som gjorde det lättare att vräka kriminella.

Det här innebär den nya lagen:

• Fastighetsägaren får utökade möjligheter att säga upp människor som begår brott och skapar otrygghet i närmiljön. Till exempel om det handlar om brottslighet som riskerar att leda till hämndaktioner.

• Ansvaret för barn och andra personer som bor eller vistas i lägenheten skärps. Hyresgästen ska se till att dessa personer inte begår brott som skapar otrygghet för övriga boende.

• Dessutom tydliggörs och skärps hyresgästens skyldighet att bevara tryggheten inom fastigheten

• Hyresvärden ges utökade möjligheter till att kontrollera hur hyreslägenheter används och att vräka då det förekommer brottslighet i bostaden.

• Redan i dag kan kriminella som begår brott där de bor bli vräkta, men den nya lagstiftningen ska det bli lättare att vräka personer i fall av allvarligare, vanemässiga eller omfattande brott.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.