• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pernilla Franklin, socionom i Bromölla, utmanar kommunens böneförbud Foto: SVT / Ronja Pettersson

Kommunanställd i Bromölla anmäler sig själv – har bett till Gud på arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Franklin, socionom i Bromölla, utmanar kommunens böneförbud. Hon anmäler nu sig själv till arbetsgivaren för att upprepade gånger ha bett på arbetstid.

Fram till nu har ingen på jobbet känt till att Pernilla Franklin ibland ber tyst för sig själv.

Men efter kommunens beslut att förbjuda bön på arbetstid, känner hon sig tvungen att stå upp för sin kristna tro och för rätten till religionsfrihet.

– Böneförbudet är ett populistiskt beslut som skickar signaler att man inte är välkommen till Bromölla om man är aktivt troende. Jag hoppas att de inser det absurda i beslutet genom min anmälan, säger Pernilla Franklin till SVT Nyheter Skåne.

Utreds av DO

Sverigedemokraterna drev igenom böneförbudet i juni med stöd av Kristdemokraterna och Moderaterna. Tidningen Kristianstadsbladet var först med att rapportera om förbudet och om Pernilla Franklins protest mot det.

Som SVT tidigare har berättat utreds nu böneförbudet av Diskrimineringsombudsmannen DO.

– Jag vill visa solidaritet med andra trosuppfattningar. Jag gissar att de haft muslimer i åtanke när de fattat beslutet, säger Pernilla Franklin.

Arbetstagare har rätt till pauser och praxis på arbetsmarknaden är minst fem minuters paus per timme, skriver Akademikerförbundet SSR på sin sajt.

– Jag är förtroendevald i SSR och har haft kontakt med facket som backar upp mig i frågan, säger Pernilla Franklin.

Ber om mer tålamod

Hon är också aktiv i Equmeniakyrkan, som har sin grund i väckelserörelsen, och är en sammanslagning mellan tre frikyrkor i Sverige.

Hon beskriver hur Gud finns med henne under arbetsdagen när hon som socionom jobbar med barn som far illa.

”Jag skickar ofta iväg en bön om att jag ska få mer tålamod, bli klokare och att vara bättre på att verkligen ha barnets perspektiv i fokus”, har hon skrivit till politikerna via Bromölla kommuns sajt.

Pernilla Franklin tänker fortsätta att be på arbetet men förväntar sig att arbetsgivaren driver igenom någon form av sanktion.

Positiva reaktioner

Vad har du fått för reaktioner från arbetskamrater?

– Bara positiva reaktioner. De tycker det är bra att jag står upp för det jag tror på. Det är en markering mot ett politiskt beslut som många tycker är upprörande, säger Pernilla Franklin.

Inlägget till politikerna avslutar hon med orden: ”Gud välsigne er!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.