SVT Nyheter Skånes granskning av ett företag som anlitas av socialtjänsten för stödboende och utslussning av kriminella har visat hur flera killar som placerats där för att lämna kriminaliteten fortsätter att begå brott.
Och det finns fler exempel. Till exempel berättar en man som fick en lägenhet av företaget när han lämnade fängelset att han rökt på varje dag i sin lägenhet, och polisen hittade cannabis där.
Gör en bedömning av varje fall
Enligt Katarina Lindeberg, avdelningschef på Arbetsmarknads-och socialförvaltningen, är det inte självklart att ett brott mot de regler som satts upp för en stödboendeplacerad person leder till konsekvenser.
– Detta är ett mål och krav och sedan behöver man för varje individ se: vad är det som har gjort att det har varit avvikelser från vårdplaneringen. Det är sällan en spikrak väg för någon av de personer som har en problematik. Det brukar vara lite sicksackigt på vägen.
Så ett krav på att man ska sluta begå brott, det är inget absolut krav?
– Det är självklart ett krav, men det är också så att det görs en individuell bedömning utifrån den enskildes situation. Principen är att det är polis och åklagare som är de rättsvårdande myndigheterna, och vi har ansvar för det som är social problematik, säger Katarina Lindeberg.
”Ingen svartvit diskussion”
– Det är viktigt att polisen har möjlighet att göra sitt arbete och självklart ska man inte förvara olagligt gods eller varor i de lägenheter som vi betalar för.
Men ska socialtjänsten gå in och betala insatser för killar som inte är beredda att ta steget att lämna kriminaliteten?
– Jag tycker att det är en fråga som är svår att svara på generellt. Ofta är det så att de här, ofta unga personerna har en önskan om att lämna sitt kriminella liv. Men det är ingen svartvit diskussion utan man får titta på varje individ.