Kommunen arbetar med en egen granskning av fallet, och har hittills inte kunnat se att några fel begåtts. Däremot kan det ha funnits signaler som kommunen borde ha sett, varför rutinerna för barn med stor frånvaro från skolan skärps. Det här är något som Aftonbladet var först med att rapportera om.
– Vi har infört en rutin som innebär att vi automatiskt gör en orosanmälan när elever har en frånvaro som överstiger 20 procent. Det gäller även om man har giltiga skäl till frånvaron, säger Martin Persson, förvaltningschef för utbildning, kost, kultur och fritid, UKF, vid kommunen, till SVT Nyheter Skåne.
Starta utredning
Alla orosanmälningar får sedan socialförvaltningen ta del av. Och vid behov starta en utredning.
– Ärendet ligger hos dem som professionellt kan bedöma det eftersom vi inte har den kompetensen, fortsätter Martin Persson.
Även om det i granskningen inte finns någonting som tyder på att kommunen skulle ha behövt göra en orosanmälan om att barnen for illa, så är Martin Persson självkritisk.
– Borde vi ha sett några signaler på att barnen eventuellt for illa? Jag kan absolut inte vara helt säker på om det inte fanns sådana tecken, säger han.
Lämnade brev
I fallet i Bjärred i Lomma kommun i januari lämnade föräldrarna ett avskedsbrev där de skrev att de inte såg någon livskvalitet eller framtid på grund av sina döttrars sjukdomssituation. Barnen fick hemundervisning av medicinska skäl, säger Kim Hild, polisens presstalesperson region Syd.