Politikerna i Malmö vill att p-vakterna ska kunna bötfälla för nedskräpning. Foto: SVT/TT

Kommunens förslag: Låt p-vakterna bötfälla nedskräpare

Uppdaterad
Publicerad

Rökrutor, plastpåseförbud och parkeringsvakter som bötfäller nedskräpning. Det finns med i ett förslag på lagändring som kommunen skickat till regeringen.

Under måndagen skickade kommunen ett brev till regeringen om att parkeringsvakter ska börja bötfälla alla som skräpar ner i Malmö. Anledningen är att de anser att Malmös poliser inte har tid att prioritera problemet.

– Vi har haft problem med nedskräpning i Malmö länge, särskilt kring Möllevångtorget. Därför vill vi att parkeringvakter kan ta över jobbet i stället, säger Anders Malmström, pressansvarig för de socialdemokratiska kommunalråden.

Nedskräpningen i Skåne

Kräver lagändring

I dag är det polisernas jobb att bötfälla alla som skäpar ner. För att parkeringsvakterna ska kunna ta över jobbet krävs en lagändring från riksdagen.

– Tyvärr så kan inte poliser prioritera det längre. Därför är detta som en lösning för att minska nedskräpningen, säger Anders Malmström.

I brevet står det även att de vill införa bland annat rökrutor och plastpåseförbud.

”Ser redan problem som kan uppstå”

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, säger att tanken är god med att fler ska kunna bötfälla nedskräpning. Men han ser även hur svåra situationer kan uppstå med att parkeringsvakter bötfäller.

– Vad händer om någon inte vill visa id eller identifiera sig? P-vakter har ju ingen rätt att ingripa mot någon, vilket innebär att de ändå måste tillkalla polis, säger Stefan Sintéus.

”Vi förstår att p-vakterna inte jublar”

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att förslaget inte är helt vattentätt än, men att det är ett steg i rätt riktning.

– Vi tror att detta är något som malmöborna uppskattar mycket. Men vi vet även att p-vakterna inte jublar. Men i stort kommer de få stor uppskattning av malmöborna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet