Det kan handla om att de kommunala bostadsbolagen hyr ut i andra hand till asylsökande eller låter nyanlända gå förbi den vanliga bostadskön.
– Snabbspår kan vara ett sätt om vi inte löser bostadsfrågan på annat vis, säger Jonas Rosenqvist, kommundirektör i Ystad.
Långa köer
Bostadsbristen är redan idag stor i de flesta skånska kommuner. SVT Nyheter Skåne har skickat ut en enkät till samtliga skånska kommuner där en av frågorna lyder: Vilka åtgärder har ni vidtagit för att nyanlända så fort som möjligt ska kunna flytta in i permanenta bostäder?
Av enkätsvaren från ett tjugotal kommuner framgår tydligt att en rad nya vägar provas, för enligt den nya anvisningslagen ska alla kommuner ta emot det antal asylsökande som staten beslutar om.
– De är anvisade plats här och ska det vara nån vits att ta emot dem ska vi också kunna erbjuda dem bostad, säger Jonas Rosenqvist, kommundirektör.
Till Ystad anländer under hösten ytterligare 95 asylsökande. Samtidigt brukar högst ett tiotal lägenheter bli lediga varje månad, och till de lägenheterna är den vanliga kön redan lång. Ett antal lägenheter i kommunala Ystadsbostäder går också, i samarbete med socialförvaltningen, till sökande med särskilda behov. Frågan är nu om nyanlända ska kunna passera den vanliga bostadskön.
Medicinska och sociala förturer
– För det är inte första hand de socialt utsatta grupperna man går förbi om det blir fråga om ett snabbspår, säger Jonas Rosenkvist.
Även Hyresgästföreningen anser att nyanlända borde placeras i gruppen med medicinska och sociala förturer.
– Det finns ju en rad skäl till att människor behöver gå förbi bostadskön, påpekar Anneli Philipsson, ordförande i Hyresgästföreningen. Det kan handla om utsatta barnfamiljer, sjukdom, men också om att man har flytt från krig och tortyr.
Vill inte styra för hårt
I flera andra kommuner pågår liknande diskussioner. Kristianstads kommunala bostadsbolag, ABK, har dock i en skrivelse till kommunen påpekat att politikerna måste ändra i bolagets regelverk om nyanlända ska ges förtur till det kommunala bostadsbeståndet.
Kommundirektören i Ystad, Jonas Rosenqvist, hoppas dock att frågan om en egen bostadskö för nyanlända inte behöver avgöras av politikerna.
– Man kan möjligtvis resonera med sitt kommunala bolag om ett sätt att jobba på som alla är överens om. Då slipper vi styra den hårda vägen via ändrade ägardirektiv.
Paviljonger och moduler
Flera kommmuner, som Ängelholm, Osby, Kristianstad, Eslöv och Svedala planerar att låta kommunen hyra ett antal lägenheter i de egna bostadsbolagen och sen hyra ut dem i andra hand till nyanlända. ”Om allt fungerar kan kontraktet sen övergå till familjen”, står det i svaret från Osby kommun.
I Hörby och Klippan finns planer på tillfälliga paviljonger eller moduler.
Livliga diskussioner förs också med de privata fastighetsägare som finns i de flesta kommuner. Ofta kräver de dock att kommunen går i borgen innan de hyr ut till hyresgäster som saknar fast anställning. Frågan är då om kommunerna är beredda att går i borgen, d v s garantera att hyran blir betald? Det kräver politiska beslut, konstateras i svaret.
– De privata värdarna vill gärna att kommunen ska gå in och garantera att hyran blir betald. Vi får prata med dem och få dem att visa sin bästa sida.
Borde de ta större ansvar?
– Just i den här situationen måste alla hjälpa till.
Blandade känslor
Jonas Rosenqvist önskar sig också en bättre matchning mellan utbudet av lägenheter och asylsökande som anvisas plats.
– Om vi har en ledig fyrarummare så är det givetvis bättre om en barnfamilj kommer hit än tio ensamstående. Det borde gå att få en dialog om det här, vi har ju ändå en viss framförhållning när det gäller bostäder, eftersom det normalt sett är tre månaders uppsägningtid.
Att erbjuda nyanlända ett snabbspår in på bostadsmarknaden väcker dock blandade känslor.
– Vi som är svenska medborgare måste i första hand få en chans att få hyreslägenheter, anser Alice Andersson, 20 år, när SVT träffar henne på gågatan i Ystad.
Fråga som engagerar många
Agneta Casey är mer kluven.
– Vi måste se lösningar, dela med oss. Men nyanlända kan inte bara gå förbi kön, det kommer att stöta på patrull.
Och Margareta af Sandeberg tycker att i första hand de som har ett jobb, ska få förtur till en bostad.
– De som verkligen behöver ska kunna få förtur.
Jonas Rosenqvist är väl medveten ett eventuellt snabbspår kan väcka blandade känslor.
– Alla vill ha en bra integration. Men vi har olika uppfattningar om hur vi ska jobba med den, kontaterar han.
Han har dock gott hopp om att eventuella förslag som gynnar nyanlända, kommer att tas väl emot.
– Vi har sett så många fantastiskt goda initiativ här i Ystad och så stort engagemang. Så det finns en bra grund att stå på i den här frågan.