Tvådelad bild. Till vänster: kockar tillagar mat i restaurangkök. Till höger: person i kostym

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör företagaren Brahim Hsissis tankar om pandemistödet och hur tiden efter pandemin har varit. Foto: Linnéa Nystrand, SVT

Konkursvåg efter pandemistödet – staten förlorar miljarder

Publicerad

Under pandemin fick företagare erbjudande om att skjuta upp delar av sin skattebetalning. När pengarna nu ska betalas tillbaka ökar konkurserna. Hittills har det resulterat i en förlust för staten på nästan tio miljarder kronor.

För Brahim Hsissi, vd vid hotel- och konferensanläggningen Smygehus havsbad, kom erbjudandet om anstånd inte en sekund för sent och blev en nödvändighet för att kunna driva vidare verksamheten när bokningarna plötsligt uteblev.

– Alla pengarna var slut, så vi var otroligt glada att kunna använda staten som en tillfällig bank, säger Brahim Hsissi.

Sedan pandemins början har Skatteverket beviljat drygt 63 000 företag anstånd och i dagsläget återstår drygt 23 miljarder kronor som ska betalas tillbaka till staten.

Ytterligare miljardförluster väntas

– Troligtvis hjälpte det företagen till en början, men i den budgeten som regeringen satte för anstånden, så har de inte räknat med så mycket förluster som vi nu räknar med att det kommer bli, säger Tomas Envall, sektionschef Skatteverket.

För många företagare blir återbetalningskravet en svår utmaning i takt med den stigande inflationen. Hittills har 9 400 av de företag som fått anstånd gått i konkurs.

Det innebär en förlust för staten på knappt tio miljarder kronor och enligt Skatteverket befaras den växa med ytterligare 8-16 miljarder kronor under de kommande tre åren.

– Det är kämpigt. Alla priser har gått upp och det är svårt att fullt ut få kostnaden täckt. Det finns en gräns för vad folk faktiskt kan betala, säger Brahim Hsissi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.