Konsten blev kvar när kriget kom

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under den Baltiska Utställningen i Malmö bröt första världskriget ut. Och i hastigheten lämnades den ryska konstsamlingen kvar, som i höst kommer ställas ut på Malmö Konstmuseum

Det var och är den största konstutställningen någonsin i norra Europa. I den gigantiska konsthallen vid sidan av Pildammen samsades 3500 verk av dåtidens främsta konstnärer. Malmö Konstmuseums Marika Reuterswärd är imponerad över storleken.

-Det är en enorm mängd verk, om vi har 100-150 vid en stor utställning tycker vi att det är svårt att hantera.

Baltiska utställningen

236 av tavlorna kom från den ryska konstnärseliten men när Ryssland och Tyskland mobiliserade mot varandra i månadsskiftet juli/augusti 1914 lämnade delegationerna hals över huvud och konsten blev kvar.

Konstmuseets chef Cecilia Widenheim berättar om den oro som fanns för vad som skulle hända samlingen och projektet.

-Och ingen visste att det skulle pågå i fyra år.

Kan lämnas tillbaka

Många av verken har blivit kvar sedan dess. Ett trettiotal har efterhand köpts in men lika många av de finaste målningarna från Ryssland finns kvar trots att museet inte egentligen äger dem och trots krav på återlämnande från exempelvis Stalin. Cecilia Widenheim frågar sig hur mycket konstnärerna representerar eller ”ägs” av en nation. 

-Vem har rätt till konsten som ju är ett immateriellt värde?

På fråga om konstmuseet helt enkelt tog sig rätten att behålla konsten svarar hon tydligt.

-Det kan man säga, det kan man säga.

I höst från kommer konstmuseet att ställa ut en stor del av konsten från Baltiska Utställningen och då väntar man sig ny uppmärksamhet kring den beslagtagna ryska konsten. Vilket kan leda till att de ursprungliga privata ägarna ger sig till känna. Och museichefen tvekar inte på frågan om de då kommer att återlämna verken

-Ja.

Fotnot:

Baltiska speglingar Malmö Konstmuseum 11 oktober 2014 – 11 januari 2015

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Baltiska utställningen

Mer i ämnet