Den kontroversiella gatukonstnären Dan Park dömdes på måndagen ännu en gång till fängelse för hets mot folkgrupp. Foto: Firas Razak/SVT

Konstnären Dan Park döms ännu en gång för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har Malmökonstnären Dan Park dömts till fängelse för hets mot folkgrupp. Tingsrätten dömde på måndagen honom till fyra månaders fängelse för sex brott begångna mellan september 2021 och december 2022.

– Rätten förstår inte symbolik, säger Park som hävdar att han inte publicerat inläggen.

Det handlar om inlägg i sociala medier, Twitter och Blogspot, bland annat med fotografier på hakkors målade vid ingångarna till kyrkorna S:t Petri och S:t Johannes i Malmö.  

Ett annat foto, som publicerats på nätet, föreställer ett klistermärke med texten “Heil Pride” mot en regnbågsfärgad bakgrund. Park figurerar också själv på ett fotografi där han gör Hitlerhälsning framför porten till judiska begravningsplatsen i Malmö.

Dan Park nekar och menar att någon annan skapat kontona i hans namn eller kommit över hans lösenord.

Tydligt hets mot folkgrupp

Tingsrätten menar att inläggen kan klassas som hets mot folkgrupp  och att i samtliga sex fall “förmedlar de missaktning mot andra folkgrupper än de nordiska”. 

Dan Park har förklarat hur inläggen och bilderna ska tolkas men tingsrätten menar att förklaringarna är svårförståeliga och inte kan omfattas av yttrandefriheten.

Park döms till fängelse i fyra månader för hets mot folkgrupp. Brottet anses inte ringa, och Park ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden.

”Rätten förstår inte symbolik”

– Domen är vansinnig och ska överklagas. Bilderna är inte brottsliga överhuvudtaget. Rätten har missuppfattat och förstår inte symbolik i bilder, säger Dan Park till SVT Nyheter Skåne.

Dan Park har flera gånger dömts för denna typ av brott. Så sent som 2018 dömdes han till fängelse i fyra månader för tre fall av förtal och sju fall av hets mot folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.