Köpenhamn belönar miljömedvetna turister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Friis Larsen, instruktör och kommunikatör hos Green Kayak rensar vattet i Köpenhamn från skräp. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Köpenhamn belönar miljömedvetna turister under grönt pilotprojekt

Publicerad

Under en månad i sommar kan turister som väljer att åka kollektivt eller cykla i Köpenhamn få en belöning. De uppmanas även att plocka skräp så den danska huvudstaden blir renare.

– Vi vill att fler turister ska göra gröna val när de är här, säger Sophie Hæstorp Andersen (S), överborgmästare i Köpenhamn.

På flera platser, bland annat i Barcelona och på Mallorca, har lokalbefolkningen protesterat mot att turister påverkar miljön negativt. I Köpenhamn provar de i sommar att belöna de turister som väljer miljövänliga alternativ när de förflyttar sig i staden.

De kan även få en gratis lunch, ett glas vin eller en kopp kaffe om de hjälper till med stadsodling eller plockar skräp.

– Vi har valt att ge folk 45 minuters gratis cykelhyra så de kan komma till andra aktiviteter där de belönas för att de kommer på cykel och för att de ska få se vår fantastiska stad, säger Juri Krasilnikoff, produktchef på Donkey Republik, ett av många företag som hyr ut cyklar i Köpenhamn.

Vill ha grönare turister

Satsningen heter CopenPay och pågår 15 juli till 11 augusti. 24 olika aktiviteter ingår i år, men nästa sommar kan det bli fler.

– Vi gör ett pilotprojekt i en månad och min förhoppning är att det kan bli tre månader nästa sommar med fler aktörer, säger Sophie Hæstorp Andersen (S), överborgmästare i Köpenhamn.

Är det bara ett sätt att få fler turister till Köpenhamn?

– Nej, det är inte målet men vi vill att de turister som kommer ska göra fler gröna val och vi ska visa dem hur de kan hjälpa till att göra Köpenhamn ännu grönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.