Jacob Hartvig Simonsen, direktör för Köpenhamns energi- och avfallsanläggning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vårt mål att samla in 500 000 ton koldioxid om året, säger Jacob Hartvig Simonsen, direktör för Köpenhamns energi- och avfallsanläggning. Foto: SVT/Gunilla Fritze

Köpenhamn vill bli världens renaste stad – samlar in rök från sopor

Uppdaterad
Publicerad

När sopor brinner bildas koldioxid som danskarna vill samla in och förvara i före detta olje- och gasfält i Nordsjön.

– Målet är att på sikt få ner utsläppen med 95 procent, säger Jacob Hartvig Simonsen, direktör för Amager Resource Center.

Sopbilarna går i skytteltrafik till Köpenhamns energi- och avfallsanläggning, Amager Resource Center. Det är också platsen för Copenhill med skidlift, slalombacke och klättervägg. Inne i byggnaden eldas sopor och annat restavfall medan besökare utomhus ägnar sig åt friluftaktiviteter.

Startar efter sommaren

Jacob Hartvig Simonsen berättar att det varje år släpps ut 560 000 ton koldioxid i atmosfären från skorstenen på Copenhill. Nu vill de samla in och lagra merparten av koldioxiden för att på så sätt rena luften i Köpenhamn med omnejd.

– Målet är att vi ska fånga in omkring 500 000 ton om året, säger Jacob Hartvig Simonsen.

Så bredvid den stora anläggningen byggs nu en mindre försöksanläggning där fyra ton koldioxid per dygn ska fångas upp. Efter sommaren ska den vara klar och kunna användas.

– Det vi samlar upp kommer att lagras i nedlagda oljefält i Nordsjön eller på andra ställen där det finns lagringsmöjligheter, säger Jacob Hartvig Simonsen.

En kostsam metod

I Norge började man redan i mitten på 90-talet att lagra koldioxid i tidigare gas- och oljefält. Metoden kallas för CCS, Carbon Capture and Storage.

– Det är en jättestor investering bara att fånga in koldioxiden och sedan ska man kunna transportera och lagra den.

När det kan bli en storskalig anläggning som når målet, att fånga in upp till 95 procent av den koldioxid som släpps ut, vet inte Jacob Hartvig Simonsen men han tror kanske någon gång mellan 2027 och 2030.

– Jag ska vara ärlig och säga och just nu inte får ekonomin att gå ihop. Vi kämpar och ska nog hitta en väg, men det ser vanskligt ut.

I videon förklaras hur det går till att samla in och transportera koldioxid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.