Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ska bygga bostäder och städer som är mer hållbara och som ger mindre påverkan på miljön, säger stadsarkitekt Camilla van Deurs i Köpenhamn. Foto: Firas Razak

Köpenhamn årets arkitekturhuvudstad: ”Vi vill skapa hållbara hem”

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamn är i år världens arkitekturstad, utsedd av FN-organisationen Unesco.

– En av de stora utmaningarna vi har är att få ner utsläppen av koldioxid. Idag står byggandet för ungefär 30 procent av utsläppen, säger Camilla van Deurs, stadsarkitekt i Köpenhamn.

De som besöker Köpenhamn under arkitekturåret kan se och besöka gamla byggnader och stadsmiljöer, som populära Nyhavn med hus från slutet av 1600-talet, de kungliga slotten och kulturinstitutioner. 

– Det finns mycket gammalt som är fint men vi vill också visa modern arkitektur som vår metro, våra cykelbroar och experimentella byggnader, säger Camilla van Deurs, som är stadsarkitekt för klimat och stadsutveckling i Köpenhamn.

Klimat

Hon visar runt i det gamla järnvägsområdet som har förvandlats till en bomässa.

– Här vill vi visa hur man kan bygga mer hållbara hus, till exempel genom att använda mer trä och mindre betong.

Många besökare från hela världen

Köpenhamns arkitekturår har fått titeln ”Copenhagen in Common” och ska fokusera på historia, vardagsliv och natur med en stor mängd arrangemang runt om i staden och regionen under hela 2023.

– Det här arktitekturåret kan sätta fokus på kommande tendenser och vi kan ställa kritiska frågor kring hur vi utvecklar staden tillsammans, säger Camilla Deurs.

Hon räknar med att det kommer många besökare till de olika arrangemangen. Ett av dem är en stor internationell världskongress för arkitekter och branschfolk i början på juli. Temat är ”Sustainable Futures – Leave No One Behind” .

Ett längre reportage sänds i Kulturnyheterna i kväll, måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet