Matthias Kamann sitter med en liten röd stuga med vita knutar i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur hittar jag en stuga nära en sjö?” är den vanligaste frågan bloggaren och författaren Matthias Kamann får från tyskt håll. Hör honom berätta mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Köpläge för tyskar och danskar i Sverige – svag krona ger mer stuga för pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Den svaga svenska kronan i sommar bidrar till ett ökat tyskt och danskt intresse för Sverige.

– Man vill ha en röd stuga nära en sjö, säger bloggaren och författaren Matthias Kamann som får allt fler frågor från tyskar som letar sommarstuga i Sverige.

Det ökade intresset bekräftas av mäklare som SVT Nyheter Skåne pratat med.

– Den extremt svaga svenska kronan gör att fritidshusmarknaden är het – och det är tyskarna, danskarna och holländarna som står för det, säger Jörgen Johansen som är fastighetsmäklare i Småland, Blekinge och nordöstra Skåne.

Matthias Kamann, som bor i Kristianstad, flyttade från Tyskland till Sverige för över 15 år sedan och driver nu en blogg som riktar sig bland annat till tyskar som vill veta mer om Sverige. Trafiken till hans sajt – där han bland annat tipsar om stugor som är till salu i Sverige – har de senaste månaderna gått upp.

”Nu vågar man spendera pengar”

– Den vanligaste frågan jag får är ”hur hittar jag en stuga nära en sjö?”. Förra året var man osäker i Tyskland på hur det skulle bli med gaspriserna. Nu vågar man spendera pengar, säger Matthias Kamann som även understryker att den historiskt svaga svenska kronan spelar in.

Just södra Skåne är det inte många tyskar som vill ha stuga i, enligt både Jörgen Johansen och Matthias Kamann, men så fort man kommer förbi Hässleholm och till mer skogrika marker växer intresset.

– När du kommer förbi Hässleholm kommer naturen som tyskarna älskar, säger Jörgen Johansen.

Flest tyskägda fritidshus finns det dock en bit norrut – i Småland.

Här finns det flest danska och tyska stugägare

Län, antal danska stugägare, antal tyska stugägare

Kronoberg, 2 935, 1 335

Värmland, 407, 1 282

Västra Götaland, 503, 1 556

Kalmar, 547, 2 083

Skåne, 2 425, 589

Halland, 1 123, 458

Blekinge, 895, 467

Jönköping, 874, 795

Källa: SCB:s siffror från 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.