• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det branddrabbade bostadshuset på Västra Rönneholmsvägen på fredagsmorgonen. Foto: SVT

Brand i centrala Malmö – boende har evakuerats

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i ett fyravåningshus i Fågelbacken i centrala Malmö. Branden startade strax före klockan ett natten mot fredag och spred sig snabbt. Alla boende har evakuerats.

– Vinden på byggnaden är helt övertänd och brandmännen som arbetade med släckningsarbetet fick retirera då skorstenen kollapsade ner i trapphuset, säger Mikael Nilsson, SVT:s utsände på plats.

Larmet om att det brann vid Västra Rönneholmsvägen/Maribogatan i Malmö kom in klockan 00.42. Inledningsvis fanns uppgifter om att branden skulle ha startat efter ett blixtnedslag.

– Det har vi ingen uppgift om. Det är inget jag kan bekräfta men jag vet att det har ryktats om ett blixtnedslag. När vi kom fram till huset hade branden redan brutit igenom vinden, säger Ulf Nilsson, strateg på Räddningstjänsten Syd.

– De boende har evakuerats och ingen ska ha skadats. I grannhuset har många evakuerat spontant då det är mycket kraftig rök, säger Mikael Nilsson.

Det branddrabbade huset på fredagsförmiddagen. Foto: SVT

Vaknade av brandlukten

– Vi vaknade runt 01.00-1.30 av brandlukt och att det kändes varmt. Vi tittade ut och såg att det kom rök från taket men såg ingen synlig eld från vårt håll, säger Christian Wikén som bor i ett hus på andra sidan gatan.

– Vi somnade om i några minuter men vaknade sedan igen och då brann det och hela gatan hade evakuerats.

Han berättar att taket brann ner ganska snabbt och två stora skorstenar delvis ramlade ner på gatan.

Insatsen med att släcka branden är krävande och enheter från hela Skåne har kallats in för att hjälpa till. 30-40 personer arbetar med släckningsarbetet vid 10-tiden på fredagsförmiddagen.

”Takkonstruktionen har kollapsat och den invändiga insatsen fick avbrytas”, skriver Christer Ängehov, räddningschef i region syd.

Vid femtiden på fredagsmorgonen hade brandutvecklingen planat ut och räddningstjänsten arbetar sedan dess med att hindra elden från att sprida sig till grannfastigheter.

– Vi har branden under kontroll nu men det föreligger fortsatt rasrisk på vinden. Det finns fortsatt risk för att fristående skorstenar och ventilationstrummor rasar. Vi har kranbilar på plats och vi jobbar nu med att säkra konstruktionen så att vi ska kunna ta oss in i fastigheten, vilket vi ännu inte kunnat göra på grund av rasrisken, säger Ulf Nilsson på Räddningstjänsten Syd.

Släckningsarbetet fortsätter under fredagsmorgonen. Foto: Christian Wikén

Besvärande rök

Enligt räddningstjänsten kommer släckningsarbetet pågå under resten av dagen.

Stora delar av taket är totalskadat och skadorna omfattar tre trappuppgångar.

– Vi får många samtal om röken som besvärar många. Det vi kan säga är att röken kommer att avta så småningom under dagen. Känner man obehag av röken, rekommenderar vi att man håller sig inomhus med stängda fönster och dörrar, säger Ulf Nilsson, strateg vid Räddningstjänsten Syd.

Stöd för de drabbade

Malmö stad har ordnat en uppsamlingsplats för de boende som lämnat sina hem.

Malmö stad uppger på sin hemsida att de har verksamheter på Västra Rönneholmsvägen 39, strax intill den branddrabbade fastigheten. Branden påverkar vissa funktioner på Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, som kan vara svåra att nå i brist på tillgång till datorer och telefoner.

För dem som behöver samtalsstöd finns Malmö stads stödtelefon 040-34 92 92 som är öppen mellan klockan 9 och 16, eller kontakt via stodcentrum@malmo.se.

För dem som saknar boende eller försäkring, finns möjlighet att kontakta vuxenmottagningen på Socialtjänsten i Malmö på telefonnummer 040-343989.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.