• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kraftigt lönelyft till sjuksköterskor i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Lunds kommun höjer lönerna för sjuksköterskor med upp till 4 000 kr i månaden.

– Vi behöver satsa för att kunna rekrytera och behålla personalen, konstaterar Seth Persson, förvaltningschef.

Det råder brist på sjuksköterskor i hela landet. I  Lund beskrivs personalsituationen som ”mycket ansträngd”.

– Vi har för få sökanden till våra lediga tjänster,berättar Seth Persson, chef på vård och omsorgsförvaltningen i Lund. Och det händer att sökanden tackar nej till tjänster eftersom de tycker att lönen är för låg.

Kommunen har också problem med att behålla de mest rutinerade sjuksköterskorna som arbetat länge i Lund. De har ofta halkat efter i löneutvecklingen och många söker sig därför vidare till mer välbetalda anställningar.

Den största löneökningen går därför till den tredjedel av sjuksköterskorna som varit anställda sen 2010, de får 4 000 kronor i månaden. De som anställts mellan 2011-2015 får 2000 kr i månaden och de mest nyanställda 500 kronor i månaden.

Utöver lönehöjningen utreder Lund också möjligheten att låta sjuksköterskor gå specialistutbildningar inom ramen för sin anställning.

De höjda lönerna beräknas kosta kommunen omkring 3.5  miljoner kronor om året och pengarna ska hämtas direkt ur verksamheten. Kommunen räknar helt enkelt med att kostnaderna för bemanningsföretag, rekrytering och introduktion kommer att minska i takt med att Lund blir en mer attraktiv arbetsplats för sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.