Polisen genomförde insatsen i syd under förra veckan. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Publicerad

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor.

Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

200 poliser stoppade i en myndighetsgemensam insats förbipasserande vid hamnarna i Ystad, Trelleborg och Helsingborg – och utöver det även resenärer på tåg- och vägtrafik på Öresundsbron, uppger polisen i ett pressutskick.

Syftet var att stoppa kontantflödet ut ur Sverige – pengar som kan användas till brottslig verksamhet som penningtvätt och terrorfinansiering.

”Vi ser hur mycket kontanter och andra värdesaker som kommer från brottslighet som transporteras ut från Sverige för att sedan kunna återinvesteras i den brottsliga verksamheten. Det är anmärkningsvärt mycket och det visar att krafttag och fokus på den kriminella ekonomin har stor påverkan på kriminella individer”, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef i polisregion Syd i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.