– Den tekniska bevisningen efter sprängningar är dessutom forensiskt sett svår att jobba med, säger Sven Granath, kriminolog på Stockholms universitet. Foto: Mikael Nilsson och SVT

Kriminologen: ”Svårt att komma åt den typen av brottslighet”

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett 32 sprängningar på 12 månader i Malmö. Att det sker så frekvent och fortsätter att hända menar kriminologen Sven Granath beror att upptäcktsrisken är låg.

Att det sprängs ofta i Malmö hänger ihop med en hög frekvens av skottlossning och vapenvåld i staden, menar Sven Granath, kriminolog på Stockholms universitet, i SVT:s Morgonstudion.

Vapenvåldet är i sin tur en följd av den illegala ekonomi som innefattar bland annat narkotikahandel och annan kriminell verksamhet.

– När det är mycket våld av en viss typ med till exempel automatvapen går det ofta över i andra, ännu grövre former av vapen. Det är inte ett ensamt fenomen. Det hänger ihop med verksamhet som grov utpressning och narkotikabrott, säger Sven Granath.

Unga män med kriminell livsstil

Han menar att gärningsmännen bakom explosionerna vanligtvis är unga män, i eller på väg in i yrkeskriminalitet – personer som dessutom ofta ligger i fejd med varandra och vill markera att de har ett stort våldskapital.

Att de är svåra att gripa och ställa inför rätta har att göra med just den kriminella livsstilen.

– Det handlar också om att folk i den kretsen är ovilliga att prata. De har en livsstil som går ut på brottslighet. Då är det svårt att få nära kompisar att vittna. Den tekniska bevisningen efter sprängningar är dessutom forensiskt sett svår att jobba med.

Viktigt att komma åt vapnen

Sven Granath berättar att själva vapnen och sprängmedlen oftast kommer från länder där det tidigare varit krig.

Mycket vapen och handgranater kommer exempelvis från Balkankonflikten och kan ha varit i landet länge. Andra typer av explosiva material kan komma från byggbranschen.

– Jag tror polisen bör jobba med fler vapenbeslag, komma åt alla illegala vapen som finns. Och dessutom skaffa sig en bra bild av vad för personer det är som spränger och jobba mot organiserad brottslighet, även om den ofta är tämligen oorganiserad, säger Sven Granath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.