Krislägesavtalet innebär att personal inom intensivvården får mer betalt samtidigt som de får jobba längre pass. Veckoarbetstiden höjs till 48 timmar per vecka.
– Krislägesavtalet ger oss ytterligare ett verktyg för att hantera det mycket ansträngda läget i den skånska sjukvården. Det ger oss möjlighet att vid behov schemalägga vårdpersonal på ett mer flexibelt sätt än vad arbetstidslag och kollektivavtal annars medger, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne i ett pressmeddelande.
Ökning med 33 patienter
Under tisdagen vårdades sammanlagt 566 covidsjuka på skånska sjukhus, en ökning med 33 patienter sedan måndagen.
Region Skåne begärde därför att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation – skulle aktivera krislägesavtalet för läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, undersköterskor och medicinska sekreterare inom intensivvården i Region Skåne.
Under tisdagskvällen meddelade SKR och Sobona att de beslutat att tillmötesgå regionens begäran.
– Region Skåne har uttömt alla möjligheter inom ramen för det vanliga kollektivavtalet för att säkra bemanningen. Vi hörsammar regionens begäran och har beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Skåne, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.
Varar i fyra veckor
Krislägesavtalet aktiveras för fyra veckor i taget. Sedan tidigare har Gävleborg, Stockholm och Västra Götaland aktiverat krislägesavtalet.
Krislägesavtalet i korthet
- Krislägesavtalet reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.
- Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
- Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
- Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
- Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt 4 veckor.
- En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
- Anpassade regler för dygns- och veckovila.
- Krislägesavtalet kan aktiveras för arbetsgivarens hela verksamhet eller för viss del av verksamhet.
- Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.
Källa: SKR