Foto: TT

Krismöte för att rädda skånskt lantbruk

Publicerad

Den extrema torkan och lantbrukarnas akuta situation gör att LRF Skåne nu bjuder in olika aktörer inom branschen till ett extrainsatt krismöte i Sjöbo på torsdagskvällen.

Förutom LRF:s (Lantbrukarnas riksförbund) egna medlemmar deltar också länsstyrelsen i Skåne, Lantmännen, mejerier, slakterier och banker. Under mötet ska man diskutera strategier för att underlätta för drabbade lantbruksföretagare.

Hans Ramel som är ordförande för LRF Skåne välkomnar den hjälp som hittills kommit från EU och svenska regeringen, men understryker att mer behöver göras.

– Det är positivt att vi har fått dispens av EU för att skörda träda, sådant som egentligen inte ska skördas nu. Vi är också tacksamma för att regeringen erbjuder krisstöd, men vi vet ju inte vad det består i ännu och behöver besked om det, säger han.

”Har inte mat till djuren”

LRF önskar bland annat transportbidrag för att kunna köra foder från norr till söder. Man efterfrågar också tidigarelagda utbetalningar av EU-stödet.

Några tillvägagångssätt som LRF välkomnar är att lantbrukare som har mer foder hjälper dem som har mindre. Det finns flera exempel på hur grannar hjälper varandra genom att låna ut betesmark. På vissa ställen har försvaret och kommuner upplåtit sina marker.

– Trots något regn de senaste dagarna ligger lantbrukarna redan back och skörden kommer ändå att bli mindre än normalt. Våra medlemmar känner stor oro för djuren. Man har inte mat till djuren, men kan inte heller minska antalet djur eftersom det är långa slaktköer. Det finns också stor oro för likviditeten och hur man ska klara av krisen ekonomiskt.

På mötet kommer de att diskutera hur bankerna kan hjälpa till. För trots att bankerna måste följa regler från Finansinspektionen hoppas LRF ändå att man kan hitta lösningar i denna speciella situation när många djurägare, grönsaksodlare och växtodlare kommer att få sämre resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.