En mobil med kartapp placerad på instrumentbrädan i en bil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT följde med trafikpolisen i Malmö på en insats vid Öresundsbron. Foto: SVT

Kritik mot Google maps och Apple kartor – försvårar polisens arbete

Publicerad

I navigationsapparna från techjättarna Google och Apple kan användare varna varandra för polisens fartkontroller. Funktionen får skarp kritik från trafikpolisen som menar att den kan försvåra deras arbete.

– Den man varnar kan vara en grovt kriminell eller en rattfyllerist, säger Thomas Nilsson på polisen i Malmö.

De senaste tio åren har i snitt 227 personer dött i trafiken visar statistik från Transportstyrelsen som SVT sammanställt.

Omkring en femtedel av alla dödsfall uppskattas bero på rattfylla.

Under nyårshelgen är det extra stort tryck på det svenska vägnätet. Det är också en tid då fler än vanligtvis kör rattfulla, enligt polisen.

– Folk kör för tidigt efter alkoholintaget. Det är inte ovanligt att vi stöter på dem på morgnarna, säger Thomas Nilsson, gruppchef på trafikpolisen i Skåne.

Uppmaningen: Sluta varna

I dag finns flera tjänster och forum där bilister kan varna varandra för polisens trafikkontroller. Det handlar om olika forum på internet, men även navigationsappar som Google maps och Apple kartor.

Polisen riktar skarp kritik mot dessa funktioner och uppmanar befolkningen att sluta använda dem.

– Den man varnar kan vara en grovt kriminell eller en rattfyllerist. Jag tror inte man tänker på att det klientelet också rör sig på vägarna.

Grovt kriminella hjälps

Trafikpolisen i både Malmö och Stockholm framhåller att grovt kriminella personer håller koll på rapporter om polisens närvaro. Det handlar bland annat om personer som smugglar vapen och droger.

– De blir hjälpta av att man gladeligen skriver ut varningar, säger Thomas Nilsson och konstaterar:

– Även om man varnar i all välmening så blir det fel.

Google: ”Vi vill hjälpa”

SVT har utan framgång sökt Apple och Google för en intervju.

I ett mejl svarar Google att de tillhandahåller tjänsten för att öka trafiksäkerheten.

”Genom att informera förare om polisnärvaro och hastighetskontroller vill vi hjälpa dem att vara mer försiktiga och fatta säkrare beslut på vägarna”, skriver företaget till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.