Kry är ett av de nätläkarbolag som satsar stort på att öppna egna vårdcentraler. Företaget kallar det en naturlig del i utvecklingen där de vill kunna erbjuda fler patienter en flexibel ”digi-fysisk” vård.
Satsningen har gått bra. På en månad har 10 000 patienter listat sig på Kry:s två vårdcentraler i Stockholm, en siffra som kan ta år för andra nyöppnade vårdcentraler att nå.
För varje person som skriver sig hos Kry får bolaget sedan en summa pengar från regionen som betalas ut varje månad.
– Vi har en stor patientbas i Stockholm sedan tidigare och jag inbillar mig att många av våra befintliga patienter tänker att ”äntligen öppnar de en vårdcentral” och väljer att lista sig här, säger Erik Hjelmstedt som är Sverigechef på Kry.
Patienterna förstår inte
Samtidigt har SVT kontaktats av både patienter och läkare i regionerna Skåne och Stockholm som hävdar att Kry spelar ett fulspel.
Nätläkarbolaget uppmanar nämligen patienterna att lista om sig till Kry direkt i företagets vårdapp, utan att patienterna förstår vad det innebär, enligt kritikerna.
– Jag har fått flera vittnesmål om patienter som inte förstått att en listning hos Kry innebär att man väljer bort sin nuvarande vårdcentral, säger Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm.
Kry tycker själva att det är tydligt i deras app att man listar om sig men välkomnar respons från patienter.
– Vi gör kontinuerliga förändringar i informationen i vår app för att göra det så tydligt som möjligt vad det innebär att lista sig. Vi har också kontinuerlig dialog med regionerna om hur den kan bli tydligare, säger Claes Nyberg som är tillförordnad presschef för Kry.
Onormalt många lämnar Kry:s vårcentral
Kry öppnade sin första vårdcentral i Lund i slutet av 2018. Totalt har 24 880 skåningar valt att lista sig där. Statistik från Region Skåne visar dock att nästan hälften, 11 446 personer, har valt att lämna vårdcentralen.
– Det är en onormalt hög siffra det kan man absolut säga, säger Göran Stiernstedt, statlig vårdutredare.
– Det här tyder på att informationen kring omlistningen inte har varit optimal. Det normala är att man behåller sin listning efter att ha bytt, säger han.
Vanliga vården hotas
Företrädare för både privata och offentligt styrda vårdcentraler slår även larm om att Krys intåg i den fysiska primärvården hotar vanliga vårdcentralers ekonomi.
– Konsekvenserna blir att vi inte kan ha den bemanning vi behöver, säger Olof Lindqvist i Mellersta Skånes Läkareförening.
Orättvis kritik
Kry framhåller att man följer det regelverk som finns på plats och att regionerna inte har haft några invändningar mot vare sig Kry:s etablering eller möjligheten att låta patienter lista sig via deras app.
– Jag har lite svårt att förstå den kritik som ständigt riktas mot oss. Vi driver en vårdcentral precis som alla andra och har patientens bästa i fokus, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry.