Splitbild. Tvp kvinnor som lär sig laga husmanskost i Malmö. En tallrik med kålpudding, potatis och lingon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I hemkunskapsköket på Lindängeskolan i Malmö, förbereds en trerättersmeny med huvudrätten kålpudding i fokus. Foto: SVT

Kulinarisk kulturkrock – kineser lär sig laga svensk husmanskost

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö finns Sveriges största kinesiska kulturförening. De har medlemmar över hela landet och nu kan medlemmarna i Malmö ta del av en matlagningskurs med fokus på husmanskost.

– Genom att laga mat så kan man ”smaka” på världen, säger kocken Lily Chen.

Under pandemin ökade antalet medlemmar i den svensk-kinesiska kulturföreningen Hua Ding, som nu är störst i Sverige och har medlemmar i hela landet.

Då kläcktes även en idé om att medlemmar som ville skulle kunna gå en kurs i hur man tillagar traditionell svensk husmanskost.

Kalops, wallenbergare och raggmunk med fläsk är några av de svenska kulinariska klassikerna som föreningsmedlemmarna lär sig att lagar köket.

När SVT:s kulturprogram ”Sverige!” besöker ett av kurstillfällena i hemkunskapsköket på Lindängeskolan i Malmö, förbereds en trerättersmeny med huvudrätten kålpudding i fokus.

Se mer från matlagningskursen i klippet ovan och i Sverige SVT 1 kl 19.00 lördag och SVT play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.