Polisen fick krossa en ruta för att släppa in luft till hundarna. Foto: Polisens förundersökning

Kvinna döms för djurplågeri – lämnade hundar i varm bil i Arlöv

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 70-årsåldern döms för djurplågeri efter att ha lämnat två hundar i bilen under en varm och solig dag utan tillräcklig ventilation och vatten.

I mitten av maj förra året lämnades två hundar i en bil i Arlöv. Bilen stod i solen och det var 21 grader vid tillfället. Hundarna ska ha flämtat och varit mycket stressade när de upptäcktes av förbipasserande.

Polisen larmades till platsen. De blev omprioriterade till ett annat ärende, men krossade en av framrutorna till bilen och bad personerna som larmade att stanna kvar och vakta så att hundarna inte hoppade ut.

När poliserna återvände uppgav personerna på plats att kvinnan kommit tillbaka till bilen, varit mycket arg och därefter kört iväg.

Polisen begav sig direkt till bilägarens hemadress och påträffade kvinnan där.

Polisen kände värmen i bilen

I förhöret sa kvinnan att hon glömde lämna fönster öppet och att det inte fanns något vatten i bilen. Hon kan inte minnas hur länge hundarna var i bilen, men uppgav att hon besökte en vän och att det tog längre tid än beräknat.

Enligt polisen så kände de att det blivit mycket varmt i bilen när de krossade rutan.

Kan bli 50 grader i bilen

I förundersökningen finns också uttalanden från länsveterinär som konstaterar att hundar kan dö av värmeslag i bilar som lämnas i yttertemperatur på 21-22 grader. När det är den temperaturen ute kan det enligt studier bli uppemot 50 grader inne i fordonet. Hundar som lämnas i dessa temperaturer kan snabbt orsakas psykiskt och fysiskt lidande.

Kvinnan säger i förhör att hon är medveten om att det kan bli mycket varmt i bilar som står i solen, men nekar till brott.

Hon bedöms inte ha utsatt hundarna för lidande med uppsåt, men hennes handlande anses vara ”grovt oaktsamt”. Hon döms därför för djurplågeri och ska betala dagsböter på totalt 5 200 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.