För att skriva till jouren krävs ingen app, endast en webbläsare i mobilen exempelvis. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Kvinnojouren i Lund startar chattfunktion efter regeringsbidraget

Publicerad

Kvinnojouren i Lund är en av alla organisationer som har ansökt om stöd och har sedan fått 200 000 kronor för att bland annat utveckla en chatt.

– För oss är det jätteviktigt att möta våra stödsökande där de är och därför måste vi vara flexibla i sättet vi kan erbjuda stöd, säger Linn Andersson, stödutvecklare på kvinnojouren i Lund.

Regeringen beslutade i våras om en satsning på 100 miljoner kronor till organisationer som arbetar med våldsutsatta barn, kvinnor och hbtq-personer i utsatta situationer, samt organisationer som jobbar mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck.

Chattfunktion på kvinnojourer

Kvinnojouren i Lund har startade då en chattfunktion där personer som är utsatta för någon typ av misshandel kan höra av sig för att få stöd.

– Vi har hela tiden känt att det är någonting som saknas, säger Linn Andersson.

I klippet får du veta mer om vad man kan prata om i chatten och hur den fungerar med anonymitet.

Det är däremot inte nytt med chattfunktion på kvinnojourer i Skåne. Sedan tidigare finns det även i Helsingborg och Malmö.

Allt är anonymt

För att höra av sig räcker det med att gå in på deras hemsida och starta chatten. När man sedan lämnar chatten ska den försvinna.

– Man kan höra av sig om vad som helst där det finns som handlar om relationer, gränser och våld.

Har inte förövare oftare kontroll över den utsattas mobil och sociala medier också?

– Absolut, det är ett stort problem, men med chatten behöver du inte ladda ner och spara något på din mobil.

Fokus på digitalt våld ökar

En del av pengarna går också till att ta hjälp av en före detta polis som har jobbat med it-relaterade brott sedan 30 år tillbaka.

– Vi känner inte att vi har tillräckligt med kunskap om detta samtidigt som det är allt fler drabbade som kan behöva hjälp med det, menar Linn Andersson.

Det polisen kommer kunna hjälpa till med är exempelvis hur man spårar ip-address, skapar säkra lösenord, omformaterar sin telefon och stalking. 

– Med allt som rör internet med andra ord. Genom hans hjälp kommer vi enklare kunna hjälpa personer som har lämnat förövare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.