Gudrun Schyman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den före detta vänsterledaren Gudrun Schyman var moderator vid lördagens stormöte i Ystad om det svensk-amerikanska försvarsavtalet DCA. Foto: Hans Larsson/SVT

Kvinnor för fred kräver folkomröstning om DCA

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor för fred kräver folkomröstning om Sveriges och USA:s försvarssamarbete genom det så kallade DCA-avtalet, Defence Cooperation Agreement.

– Det har varit väldigt mycket hysch-hysch och vi får ingen information, trots att avtalet faktiskt är ett större åtagande för Sverige än Nato-medlemskapet, säger Kvinnor för freds Ingela Mårtensson.

Mårtensson, fd riksdagsledamot för liberalerna, var huvudtalare när Kvinnor för fred på lördagen höll stormöte kring DCA i Ystad.

17 svenska baser

Avtalet som förhandlades fram i fjol innebär bland annat att USA får tillgång till 17 svenska baser.

– Vi kommer att fungera som uppmarschområde vid en konflikt mellan Nato och Ryssland, säger Ingela Mårtensson.

Jämställdhetsmyndigheten beslutade nyligen att dra in statsbidrag från Kvinnor för fred och kräva återbetalning av drygt 200 000 kronor som betalats ut till föreningen under 2023.

Detta efter uttalanden från flera företrädare till stöd för Rysslands invasion av Ukraina, uttalanden som enligt Jämställdhetsmyndigheten strider mot det så kallade demokrativillkoret.

På frågan i vilken mån myndighetens beslut drar ner Kvinnor för freds trovärdighet i DCA-debatten, svarar Ingela Mårtensson:

– Det är klart att det inte är positivt, men det handlar om uttalanden från enskilda medlemmar. Kvinnor för fred som organisation står inte bakom proryska åsikter på något vis. Vi är emot militarisering och det gäller både Ryssland och Nato, säger hon.

Samtal om DCA

Politikerveteranen Gudrun Schyman var moderator för samtalen, men dolde inte sin egen skepsis inför DCA.

– Ett särskilt orosmoment för Sverige är att det inte står något om kärnvapen. Vi vill ju inte ha några kärnvapen här, men svaret man får är att ”USA vet vår inställning”. Det räcker inte i ett skarpt läge, menar Gudrun Schyman.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.