Ur filmen ”Photograph”

Kvinnotema på arabisk filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hundra arabiska spelfilmer och dokumentärer kommer att visas på Malmö Arab Film Festival i år.

Alla filmer är textade till svenska eller engelska och alla världens 22 arabisktalande länder är representerade på ett eller annat sätt.

– Just nu i samhället finns det många missförstånd och det är många som inte förstår den arabiska kulturen men jag tror att filmen kan överbrygga det, säger Mona Hadad, programledare på MAFF och en av dem som arbetar med festivalen.

Kvinnor i arabisk film

Festivalgeneralen räknat ut att det är många fler kvinnor än män som medverkar på den arabiska filmfestivalen i Malmö i år. Och det stämmer väl med årets tema som är just ”Kvinnans rättigheter och extremism i arabisk film”.

– Jag tror det varit så mycket snack om arabiska kvinnor den senaste tiden och jag tror publiken är nyfiken på hur arabiska kvinnor har det och lever i samhället, säger Mouhamad Keblawi, som startade festivalen och leder den för tredje året i rad.

Arabvärldens filmstjärnor

Under veckan kommer några av arabvärldens största filmstjärnor på besök, bland andra den egyptiska skådespelaren Lebleba samt den palestinska skådespelaren och regissören Mohammad Bakri.

Det hålls också en workshop med kvinnliga filmare från Egypten som möter svenska kollegor. Även skolorna kommer kunna se arabisk film från bland annat Egypten, Marocko och Jordanien.

– Nytt för i år är att vi har Arabic Nights, med arabisk musik och mat. Så det blir lite som en fest på kvällarna! Jag ser jättemycket fram emot att se det, säger Mona Hadad på MAFF till Sydnytt.

Festivalen pågår hela nästa vecka från morgon till kväll med filmvisningar, seminarier, musik, mat och fest.

Läs festivalprogrammet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.