Seved går från att vara ett särskilt utsatt område till ett så kallat riskområde. Det har polisen konstaterat efter att myndigheten presenterat en lista över utsatta områden i Sverige.
Riskområde är ett steg i rätt riktning.
– Tidigare fanns här en hög koncentration av kriminalitet med bland annat en öppen droghandel. Men nu är det kul att se att det hårda arbetet man gjort här har lönat sig, säger Tobias Bråhammar, kommunpolis.
Minskad droghandel
Det är framför allt samverkan mellan polis, föreningar, bostadsägare och civilsamhället som bidragit till den positiva utvecklingen.
2014 startades också föreningen BID, Boende, interagtion och dialog, där flera fastighetsägare i området gick ihop för att stärka Seved. Något som är unikt.
– När vi började fanns det 45 personer här som höll på med droghandel och den siffran är nu i princip nere på noll, säger Jan Svärd, ordförande i BID.
”Bättre stämning”
Föreningen har arbetat hårt med att driva bort oseriösa fastighetsägare och öka tryggheten bland de boende.
– Det är stor skillnad från då och nu. Nu finns en helt annan trygghet och folk är vänliga på ett annat sätt, säger Margot Capdevila, som arbetat på Seved i över tio år.
Hassan Culum har bott i området i hela sitt liv.
– Stämningen är mycket bättre och det har blivit ett enormt lyft för Seved de senaste åren, säger han.
UTSATTA OMRÅDEN
Polisen delar in de utsatta områdena i tre kategorier.
- Utsatt område – kännetecknas bland annat av en en låg socioekonomisk status.
- Riskområde – ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt områden men når inte upp till kriterierna för ett särskilt utsatt område.
- Särskilt utsatt område – kännetecknas bland annat av en hög koncentration av kriminalitet, en ovilja att delta i rättsprocessen och det kan finnas parallella samhällsstrukturer.
Källa: Polisen