En man iförd en blå kavaj och vit skjorta står framför en vägg med Liberalerna-logotypen. Han gestikulerar med händerna under en presskonferens eller tal. Bakgrunden visar en modern inredning i en lokal. Johan Pehrson presenterar Liberalernas nya förslag på hur man ska minska kriminalitet i skolan på en pressträff i Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalerna föreslår en ändring i skollagen som innebär att skolpersonal ska kunna söka igenom elevers väskor. Foto: Johan Dernelius/SVT

L: Inför larmbågar på skolor vid akuta gängkonflikter

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill att skolor ska kunna sätta upp larmbågar, utöka befogenhet för skolpersonal att söka igenom elevers väskor och att barn som misslyckas i skolan ska kunna gå på fritids gratis. Detta meddelade utbildningsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff i Malmö på fredagen.

– Vi vill göra skolan till den trygga platsen, säger han.

Enligt Liberalerna ska larmbågar vara aktuella i fall där det råder ”akuta gängkonflikter”. Förslaget är ett av flera som partiet presenterar på fredagen under en presskonferens i Malmö för att stärka säkerheten på landets skolor.

”Om rektorn bedömer att det behövs ska larmbågar kunna sättas in för att garantera tryggheten”, skriver Johan Pehrson (L) på X.

Skolpersonal ska kunna kontrollera väskor

Liberalerna vill även att skolpersonal ska ha möjlighet att kontrollera elevers väskor. Att skolor inte tillåts göra det i dag, trots misstankar om otillåtna föremål, är orimligt enligt Pehrson.

”Var femte lärare är orolig för att elever ska ha med sig vapen till skolan”, skriver Johan Pehrson.

För att skydda de barn som riskerar att dras in i gängkriminalitet vill Liberalerna också erbjuda gratis fritids.

– Skolan ska vara en frizon. Vårt mål är att stoppa nyrekryteringen till gängen, säger Johan Pehrson.

Liberalernas förslag för brottsförebyggande i skolan

1. Skolpersonal ska få kontrollera elevers väskor

Liberalerna föreslår en ändring i skollagen där rektor ska kunna leta igenom elevers väskor om det finns misstanke om otillåtna föremål.

2. Gratis fritids för barn som behöver det

Barn mellan sex till nio år som har svårigheter i skolan ska få gå på fritidshem utan avgift, för att minska risken att de rekryteras till gäng.

3. Metalldetektorer i skolan vid akuta gängkonflikter

Rektor och skolledning föreslås kunna använda metalldetektorer vid inpassering till skolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.