Häromdagen slog forskare i Uppsala larm om att mjölk ökar risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.
Nu publicerar forskare i Lund en rapport som visar att laktosintoleranta löper lägre risk än andra att drabbas av lung-, bröst- och äggstockscancer.
– De minskade riskerna för cancer kunde inte påvisas i laktosintoleranta personers familjemedlemmar, vilket tyder på att skyddet mot dessa cancerformer kan relateras till deras diet, skriver Jianguang Ji, docent vid Lunds universitet och forskare vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö, i ett pressmeddelande.
Han betonar dock att det av resultaten inte går att dra slutsatsen att mjölken i sig skulle vara en riskfaktor. Andra tänkbara förklaringar skulle kunna vara ett högre kaloriintag bland mjölkdrickarna eller eventuella skyddande effekter hos växtbaserade mjölkdrycker.
Studien omfattar 22.788 personer i de svenska slutenvårds- och öppenvårdsregistren. Förekomsten av de tre cancerformerna var markant lägre hos laktosintoleranta personer. Deras föräldrar och syskon däremot hade en risk i nivå med övriga befolkningen.