Läkemedel mot fetma på väg

Uppdaterad
Publicerad

Visst är det orättvist att somliga tycks kunna äta hur mycket som helst och ändå hålla vikten, medan andra bara blir fetare.

Tarmhormonet neurotensin bär stor del av skulden. Men läkemedel som blockerar för höga värden av detta hormon är på väg.

Neurotensin produceras både i centrala nervsystemet och tarmarna och frigörs vid födointag, särskilt vid intag av fett.

Ju mer neurotensin i tarmarna, desto större upptag av fettsyror.

Läkemedel som blockerar hormonet finns sedan länge. Det utvecklades för sjukdomstillstånd som schizofreni och exempelvis amfetaminmissbruk – men kom aldrig till klinisk användning. Nu har forskare vid Lunds universitet, i samarbete med amerikanska kolleger, dock testat preparatet på försöksdjur med höga neurotensinnivåer och då funnit en framkomlig väg att bekämpa fetma.

Läkemedel om tio år?

– Nu gäller det att försöka modifiera substansen så att den inte påverkar hjärnan. Jag tror att vi har ett fungerande läkemedel mot fetma, om inte om tre–fyra år, så om kanske tio, säger Olle Melander, professor vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Av Sveriges befolkning har en fjärdedel för höga nivåer av neurotensin. Ungefär hälften av vuxna män och kvinnor är feta och överviktiga. Över huvud taget har fetma utvecklats till ett växande globalt problem med en rad farliga följdsjukdomar som hjärtinfarkt och olika former av cancer som följd.

Fortsatta kostråd

Förutom försöken på djur bygger de nya forskningsrönen på populationsstudien Malmö Kost Cancer som omfattat över 28 000 män och kvinnor som följts upp i genomsnitt 16 år. Resultaten har i dagarna publicerats i tidskriften Nature.

Olle Melander understryker dock att överviktiga alltjämt behöver individuellt anpassade råd kring kost och livsstil.

– Har man höga nivåer av neurotensin är det logiskt att dra ned på fettet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.