• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/Arkiv

Lång väntan för våldtäktsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Av fyra misstänkta gruppvåldtäkter som skett i Malmö sen november har gripanden bara gjorts i ett fall. För kvinnorna som anmält brotten blir väntan ofta som att befinna sig i ett vakuum. Det säger advokat Ulrika Rogland som mött många sexbrottsoffer.

I fredags häktades två tonåringar misstänkta för grov våldtäkt av en kvinna i malmöstadsdelen Lindängen i början av februari. Totalt misstänks sju pojkar vara inblandade.

Men förutom denna finns tre pågående utredningar till, gällande våldtäkter med flera män inblandade. I dessa fall finns ännu inga misstänkta och för kvinnorna som anmält brotten blir det ofta en plågsam väntan.

– De får ju inte veta så mycket och inte deras målsägarbiträde heller eftersom att utredningen är sekretessbelagd. Så de upplever ofta att de befinner sig i ett slags vakuum, säger advokat Ulrika Rogland.

Ulrika Rogland. Foto: SVT Nyheter Skåne

Svårt att prata om övergreppet

Hon har genom åren träffat en rad sexbrottsoffer. Först som åklagare, nu som advokat. Hon säger att det finns ett visst brottsofferstöd redan från början, men att kvinnorna inledningsvis kan ha svårt att prata om övergreppet.

– När det gäller gruppvåldtäkter är det ännu svårare. Man har hamnat i en situation där man helt har tappat kontrollen och det behöver man så klart prata om, men det är inte säkert att man är redo för det. I början kan det viktiga istället vara att bli omhändertagen av nära och kära, säger Ulrika Rogland.

”Kan vara läkande att få berätta och bli trodd”

När den rättsliga processen sedan är över, är det viktigt att tala med någon som tror på berättelsen. Oavsett den juridiska bedömningen.

– I de allra flesta fall tror ju både polis och åklagare på den som har blivit utsatt, det är bara att bevisningen inte räcker. Då kan det ändå vara läkande att få berätta och bli trodd, för att kunna komma vidare i livet, säger advokat Ulrika Rogland.

FAKTA

Misstänkta våldtäkter i Malmö där flera gärningsmän tros ha deltagit.

3 februari: En kvinna anmäler att hon våldtagits i en lokal i stadsdelen Lindängen. De misstänkta gärningsmännen är i tonåren.

16 december: En 17-årig flicka anmäler en våldtäkt av flera gärningsmän i stadsdelen Sofielund.

15 november: En kvinna utsätts för en grov våldtäkt i närheten av en busshållplats vid Södervärn. Flera gärningsmän tros vara inblandade.

11 november: En flicka, enligt polisen 15-17 år gammal utsätts för en grov våldtäkt vid ett grönområde i Segevång. Också här med flera gärningsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.