”I december 2020 började jag få väldigt ont i mina höfter och ländrygg. Det var väldigt många och väldigt tunga lyft, uppdragningar och buklägesvändningar. Hade man 'otur' kunde man ha minst två av sina egna patienter som skulle vändas till bukläge plus att man skulle hjälpa till med andra”, skriver undersköterskan Elisabeth i ett brev till SVT.
Fick prioritera i omvårdnaden
En undersköterskas uppgift på en intensivvårdsavdelning handlar om att se till patienternas välmående. De ser till den personliga hygienen, har koll på att patienterna skiftar läge för att förhindra olika komplikationer, ser till deras munhygien och är deras ambassadörer för att få god vård. Under pandemin såg det annorlunda ut. Mycket handlade om prioriteringar och den goda vård som man annars var så stolt över fick ta stryk. Personal som SVT pratat med säger att det var tufft att inte kunna släppa jobbet och inte känna att man kunde ge den allra bästa vården.
Fortfarande sjukskrivna
”Efter några månaders tungt arbete började man känna av i både kropp och själ att man var riktigt utmattad. Vissa pass hade man fått i sig väldigt lite mat och dryck, vilket gjorde att man fortfarande var väldigt trött nästa pass”, skriver Jenny.
Varken Jenny eller Elisabeth har återhämtat sig. De är fortfarande sjukskrivna på deltid. Att de väljer att skriva ner sina berättelser är för att de känner att stressen blir för stor att ställa upp i en intervju – och energi är något de måste vara sparsamma med.
Personal ska fångas upp innan väggen
Facket har nu fått igenom så kallade hälsoscreenings för att kunna fånga upp personal innan de har nått väggen. Genom samtal och undersökningar ska man märka om personal börjar må dåligt och rätt hjälp ska sättas in.
I klippet får du höra undersköterskornas berättelser om utbrändheten.