Länsstyrelsen: Dansk dumpning av bottenslam grumlar Öresund

Publicerad

Diskussionerna om Lynetteholm, den konstgjorda ön som ska byggas utanför Köpenhamn, fortsätter.Nästa vecka träffar länsstyrelsen i Skåne danska myndigheter för att återigen poängtera att vattenmiljön riskerar att påverkas negativt.

Dumpningen utanför Skånes kust av bottenslam från Köpenhamns hamn har pausats, men de muddermassor som har lastats av i Köge bukt sedan i januari oroar länsstyrelsen i Skåne, eftersom mätstationer i Öresund visar att vattnet påverkas.

– Data från fem mätstationer i sundet visar på en stor grumling av vattnet vid upprepade tillfällen under den tid som dumpningen har skett, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Dansk-svenskt möte om projektet

Länsstyrelsen ska i nästa vecka sätta sig ned med danska myndighetskollegor för att diskutera konsekvenser av både bygget av Lynetteholm och av dumpade muddermassor i Köge bukt. Det är åttonde samrådet på ett år.

– Länsstyrelsen har investerat mycket resurser i det här, säger Carl Lindqvist.

Olika syn på risk för vattenmiljön

Det danska hydraliska institutet, DHI, och bolaget By & Havn har nyligen presenterat modeller som enligt dem visar att dupmningen av material inte påverkar vattenmiljön, men enligt länsstyrelsen i Skåne är det inte mer än just modeller.

– Innan modellerna är kontrollerade mot faktiska mätresultat anser vi inte att man kan dra sådana slutsatser, säger Carl Lindqvist, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Minskade flöden i Öresund

I förra vecka kom en ny rapport från internationella konsultföretaget Deltares som visar att flödena i Öresund kommer att påverkas av Lynetteholm.

Rapportens slutsats är visserligen att effekten på flödena sannolikt blir liten men länsstyrelsen påpekar att det bygger på redan stora utfyllnader som skett tidigare, menar länsstyrelsen.

– Varje enskilt projekt orsakar en liten flödesreduktion men många bäckar små adderas till en stor reduktion, säger Carl Lindqvist.

Se i klippet vad Carl Lindqvist på länsstyrelsen säger om grumlingen av vattnet i Öresund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.