Sedan 2015 har Simrishamn församling tagit bort hundratals gravvårdar och buxbomshäckar, lagt ner gravstenar och sått gräs på grusgångar.
2021 genomförde Länsstyrelsen flera tillsynsbesök på olika kyrkogårdar och upptäckte att flera ändringar gjorts utan tillstånd.
– Enligt begravningslagen ska dödsboet erbjudas stenen vid gravrättens upphörande och om inte de vill ta emot den ska den tas bort. Det är ett enkelt svar och vi har följt lagen, säger kyrkoherde Mats Hagelin.
Återställa sex kyrkogårdar
I maj 2022 berättade församlingen att de hade för avsikt att återställa kyrkogårdarna, men efter en ytterligare tillsyn i januari 2023 hade inga åtgärder vidtagits. Det har lett till att myndigheten nu beslutat om att förelägga, det vill säga beordra, församlingen att åtgärda problemen på sex olika kyrkogårdar.
– Vi har tittat på kyrkogårdarna och sett att alldeles för mycket har hänt utan tillstånd, säger Jonas Haas, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen.
Ska prövas i domstol
Föreläggandet görs enligt kulturmiljölagen och Länsstyrelsen motiverar beslutet med kulturhistoriska skäl och menar att ”kyrkogårdens kulturhistoriska karaktär förvanskats”
Kyrkans församling har överklagat beslutet, vilket innebär att det nu ska prövas i domstol.
I klippet ovan hör ni mer om vad de olika parterna tänker kring kyrkogårdsfallen.
VAD ÄR EN GRAVVÅRD?
Gravstenar, andra monument eller utsmyckningar på gravplatsen kallas för gravvårdar och finns för att hedra den avlidne. Minnesmärket underlättar för besökare som vill hitta till graven.
Källa: Svenska kyrkan