Lantmännen om spannmålsskörden: Extra viktig för lantbrukarna i år

Uppdaterad
Publicerad

Årets spannmålsskörd väntas bli normalstor enligt Lantmännens skördeprognos. Lantbrukarna har haft tuffa förutsättningar efter att priserna på insatsvaror till jordbruket stigit kraftigt och i år är en god skördeprognos av extra stor vikt.

– Det är mycket mer osäkert idag än för bara ett år sen, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef för Lantmännen.

Årets skörd av spannmål väntas uppgå till totalt 5,3 miljoner ton, det är något större än förra året och i linje med snittskörden de senaste fem åren. Mest lovande ser det ut i södra och västra Sverige, medan östra Sverige och Mälardalen drabbats av både torka och en kall vinter.

– Så det finns vissa skillnader i landet och det är det som gör att vi inte kommer upp i en jättestor skörd, säger Mikael Jeppsson.

Stor kostnadsrisk för lantbrukare

Än är det några veckor kvar till skörd och trots att den ser ut att landa på normala nivåer är lantbrukarna extra försiktiga med att ropa hej för tidigt.

– Det man oroar sig för nu är kostnader för råvarorna för att odla fram grödan och vilka priser man kommer få när man väl ska sälja sin vara, säger Per Lindahl, styrelseordförande för Lantmännen.

Många av de svenska lantbrukarna har haft oväntat höga utgifter i år efter att priset på diesel och växtnäring stigit i samband med kriget i Ukraina. I år är det därför extra viktigt att lantbrukarna kan bärga en god skörd.

– Skulle någonting gå fel så har man mycket mer kapital som man har investerat i marken än tidigare. Vi har höga priser på insatsmedel även för nästa år och spannmålspriserna för nästa år är fortfarande osäkra, säger Mikael Jeppsson.

Självförsörjande på spannmål

Enligt Lantmännen har årets skörd även stor betydelse för den svenska livsmedelsförsörjningen, en fråga som blivit allt mer aktuell i samband med det osäkra världsläget. Om allt går enligt prognosen är Sverige självförsörjande på spannmål i år. 

– I år har vi en miljon ton mer spannmål än vad vi konsumerar, och vi har oftast alltid ett överskott som vi exporterar. Det är jätteviktigt eftersom vi vill trygga vår egen livsmedelsförsörjning av spannmål, säger Mikael Jeppsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.