Läget på akuten i Lund har förvärrats under pandemin. De senaste åren har 73 sjuksköterskor slutat. Foto: Johan Nilsson/TT

Larmet från akuten i Lund: Väntetiden i snitt 11 timmar

Publicerad

Krisen i den skånska sjukvården sprider sig. I Lund slår nu sjuksköterskor och läkare på akutmottagningen larm om stress och underbemanning. De senaste åren har 73 sjuksköterskor lämnat akuten, idag finns endast 42 sköterskor i tjänst. Väntetiden för patienterna ligger på i snitt elva timmar.

– Vi tröstar gråtande arbetskamrater på gränsen till utmattning. Och vår bild är att ingen lyssnar och tar detta på allvar, skriver fyra skyddsombud.

I en skrivelse, en så kallad 6:6 a-anmälan ställd till sjukhusledningen, framför de en rad krav på arbetsmiljöåtgärder, bland annat att en extern konsult utvärderar ledarskapet och att såväl personalstyrkan som deras löner justeras upp rejält.

Sköterskor och läkare flyr

Sedan 2019 har 73 sjuksköterskor lämnat akuten.

– Läkargruppen, som hittills varit stabil, har under året förlorat tre kollegor som samtliga angett att arbetsmiljön på akuten varit en faktor för att de sökt sig till andra arbetsplatser, heter det bland annat. 

Förvärrats under pandemin

Enligt skyddsombuden, två från Vårdförbundet och två från Mellersta Skånes läkarförening, går arbetsmiljöproblemen långt tillbaka i tiden. Trots att en handlingsplan upprättades 2020 har belastningen på personalen ökat ytterligare, delvis till följd av den pågående covid 19-pandemin. Den genomsnittliga väntetiden för en patient på akuten ligger på över 11 timmar.

– De senaste månaderna har trycket på akutmottagningen varit så hårt att samtliga personalgrupper dagligen uttryckt både desperation och vanmakt, skriver de fyra skyddsombuden.

Arbetsmiljöverket nästa

De förväntar sig svar före 15 december, i annat fall går de vidare till Arbetsmiljöverket.

Hittills i år har Vårdförbundet lämnat in liknande anmälningar mot åtta andra arbetsplatser inom Skånes universitetssjukhus. Flera av dem har gått vidare till Arbetsmiljöverket.

1 december rapporterade SVT Nyheter Skåne om rekordmånga arbetsmiljöanmälningar på SUS:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.