Foto: Jens Andersen Hörman och TT

Lekplatser i Lomma läcker mikroplast

Uppdaterad
Publicerad

Mikroplast från lekplatser i Lomma kommun sprids till vattenmiljöer, det visar en ny studie från Lunds Universitet. Resultaten visar att mikroplast hamnar i närliggande Höje å och hotar djurlivet till land och till havs.

En ny studie från Lunds Universitet visar att det mjuka gummiunderlaget på lekplatser som är tänkt att skydda barn hotar djurlivet både till land och till havs. Totalt finns det 76 stycken lekplatser och skolgårdar i Lomma tätort, av dessa är tio stycken så kallade multiplaner med gummibaserade ytor. Vid en undersökning av en skolgård upptäcktes att mikroplaster därifrån hamnat i ett närliggande vattendrag, Höje å, via dagvattenrören.

– Jag har tittat på lokala fall men antar att multiplanerna ser likadana ut över resten av landet. Det är svårt att avgöra hur stort problemet är men det viktigaste resultatet från studien är att multiplanerna och fallskydd släpper ifrån sig mikroplaster som sprids, säger Jens Andersen Hörman, nyutexaminerad student från Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet.

Problemen fara för djurlivet

Mikroplaster är ett problem som fått allt större uppmärksamhet den senaste tiden. Djur i våra hav och sjöar, men även landlevande organismer, tror att mikroplasten är mat och äter den. Det kan göra att djuret både får i sig gifter och svälter. En studie från förra året kom fram till att om vi inte gör något åt problemet så kan det finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.

Lomma kommun har uppmärksammat problemen med mikroplaster tidigare och nyligen presenterades examensarbetet för politiker i Lomma. Miljöenheten på kommunen startade under våren ett ärende med anledning av ett tillsynsbesök på en skola i kommunen där man noterat stora mängder lösa gummigranulat på skolgården. Fastighetsägaren informerades om den uppmärksammade situationen och gällande regler.

– Det är många avdelningar på kommunen som är involverade och arbetet fortskrider, säger Helene Blom, Miljö- och byggchef på Lomma kommun.

Miljöenheten inväntar nu svar på vilka städrutiner som finns från att förhindra att mikroplaster sprids, vilka åtgärder som planeras för att förhindra spridning och vilka produkter som använts till de aktuella ytorna på skolan. Ärendet kommer att handläggas vidare när svaren på frågorna inkommit.

Förhoppningsvis används lagen

Det finns lagar och regler i miljöbalken som kan användas för att se till att de här ytorna inte släpper ut några mikroplaster, exempelvis kan den som har en multiplan tvingas att ha rutiner för att se till att mikroplasterna inte sprids i miljön. Jens Andersen Hörman hoppas nu att dessa lagar och regler att användas.

– Antingen så väljer man att lägga ett annat material på lekplatserna eller så tar man höjd från de problemen som finns. På så sätt sätt förhindras spridningen. Att det görs är det viktiga, säger Jens Andersen Hörman.

Fakta

– Den största källan till mikroplast i Sverige är slitaget av bildäck. På andra plats kommer fotbollsplaner med konstgräs.

– 13 % av de identifierade lekplatserna i Lomma tätort hade gummibaserade ytor.

– Flest gummibaserade ytor fanns på skolgårdarna.

– Samtliga gummibaserade ytor släppte ifrån sig mikroplaster.

– Där dagvattnet från en skolgård släpps ut i Höje å hittades mikroplaster i sedimentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.