Louis Hyleborg, ordförande för Liberalernas ungdomförbund, LUF, i Malmö. Foto: SVT

Liberalernas ungdomar säger ja till att styra med S i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen tog Liberalernas medlemmar i Malmö ta beslut om att säga ja till socialdemokraternas erbjudande om att tillsammans styra Malmö de kommande fyra åren.

Liberalernas ungdomsförbund bestämde sig redan tidigare under dagen.

– Vår officiella hållning är att vi ska säga ja till erbjudandet från socialdemokraterna, säger Louis Hyleborg, ordförande för Liberalernas ungdomförbund, LUF, i Malmö.

Han skulle själv tala på medlemsmötet i kväll och berätta hur han och ungdomsförbundet ser på samarbetet med S.

– De har lovat att ställa sig bakom minst hälften av punkterna i vårt handlingsprogram. För oss är sakpolitiken det viktigaste, inte hur många kommunalråd vi kan få, säger Louis Hyleborg.

Det har tidigare framkommit att S har erbjudit L fyra kommunalrådsposter.

Vidöppen dörr till S

En av Liberalernas veteraner i Malmö, Eva Bertz, berättade att hon ännu inte hade bestämt sig för hur hon skulle rösta. Hon tyckte att det är viktigt att alla kommer till mötet med ett öppet sinne.

– Vi ska lyssna och diskutera. Vi kanske behöver någonting nytt. De yngre tänker inte i blockpolitik och vi har inte bara rött och blått idag, säger Eva Bertz.

Hon tillägger:

– Dörren till socialdemokraterna har aldrig varit så vidöppen som nu.

Markering mot SD

Eva Bertz, liksom Louis Hyleborg, tyckte det är viktigt att den liberala politiken får genomslag i Malmö. Båda ville göra en markering mot SD.

– Vi har varit tydliga med att vi inte vill styra med stöd av Sverigedemokraterna. Om vi hade gått in i ett alliansstyre skulle vi bli beroende av dem, säger Louis Hyleborg.

S och MP har en valteknisk samverkan i Malmö. Om L, MP och S går samman får de tillsammans 27 mandat. Det krävs 31 mandat för majoritet i Malmös kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.