• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gertie Ericsson, arkeolog. Foto: Julia Åberg SVT

Ljus på lundadomens hemligheter

Uppdaterad
Publicerad

Den har stått näst intill oförändad genom århundradena, kryptan under Lunds domkyrka. Byggåret dateras till 1123, och hjärnan bakom verket är enligt källorna arkitekten Donatius.

Under några vinterveckor ska det nu penslas och sopas under några stenar som lyfts upp ur golvet. Där under hoppas arkeologer hitta nya nycklar till stadens historia.

Utgrävningarna, som äger rum i kryptans nordvästra del, påbörjades redan förra året. Då hittades bland annat resterna av en mur och en brunn.

För den intresserade allmänheten kommer det onsdagen den 3 februari ges möjlighet att betrakta arbetet i verkligheten.

De kommande veckorna ska det lyftas på en och annan sten i ett av landets äldsta bevarade kyrkorum.

Äldre än man trott

Den mur som hittats i kryptan verkar höra ihop med murar som tidigare hittats under kyrkan. Det betyder att den ursprungliga grunden, den som alltså härstammar från tusentalet, kan vara några år äldre än vad man tidigare trott.

– Väldigt lite är känt om det tidigaste Lund. Den kunskap sådana här utgrävningar ger kan få oss att behöva omtolka både vilket år kyrkan byggdes, och hur stor den ursprungligen var, säger Gertie Ericsson, arkeolog på Kulturen i Lund.

Men utgrävningen måste gå varsamt till. Kryptan är inte bara en plats för gudstjänst och turister, utan även vilorum för sedan lång tillbaka döda lundensare.

– Här kan finnas en del gravar knutna till den äldsta kyrkan som vi fortfarande inte känner till, säger Gertie Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.