I en utredning kan polisen få in ett stort antal ljudfiler och för att det ska hålla som bevis i rätten behöver man kunna bekräfta att det är den utpekade personen som talar i ljudupptagningen.
Där kommer forensisk taljämförelse in i bilden. Hos polisen jobbar Nationellt forensiskt centrum (NFC) med detta men för några år sedan kunde de inte hjälpa polisen i södra Sverige i ett fall.
En utredare skickade iväg ett mejl på vinst och förlust till logopedutbildningen på Lunds universitet.
– Och där satt jag och jobbade med bedömning av röst, tal och språk. Det blev det första samarbetet, berättar Susanna Whitling.
Fällde Foxtrottopp
Hon och kollegorna satte sig in i hur det fungerar över världen och har sedan dess hjälpt polisen i ett trettiotal fall.
– Vi kommer aldrig kunna säga, med ingen tvekan, att det är samma person men vi kan säga hur sannolikt det är, säger Susanna Whitling.
Under dessa år har de bland annat bidragit till att en påstådd Foxtrottopp dömts till fängelse för narkotikahandel.
Vad gör en logoped?
En logoped är en specialist inom kommunikationsstörningar och arbetar med att diagnostisera och behandla problem relaterade till tal, språk, röst och sväljning.
Logopeder hjälper personer i alla åldrar, från barn som har svårt att utveckla språk och tal, till vuxna som har förlorat dessa förmågor på grund av sjukdom eller skada, som till exempel stroke.
De kan också arbeta med personer som har röstproblem eller svårigheter med att svälja. Logopeder arbetar ofta i skolor, sjukhus, rehabiliteringscenter och privata kliniker.
Källa: Logopedförbundet